Salut

salut

Tres mil pacients més que el 2010 pendents d'operar-se

El nombre d'usuaris gironins que esperen per a una intervenció quirúrgica ha passat dels 4.251 als 7.396 en divuit mesos

El PSC atribueix aquest augment a les retallades del govern de CiU

El juny de l'any passat hi havia, a la regió sanitària de Girona, un total de 7.396 pacients pendents d'operar-se en un hospital públic, 3.145 més que el desembre del 2010. La diputada socialista al Parlament i exconsellera de Salut, Marina Geli, va atribuir aquest augment del 74% del nombre de pacients en llista d'espera als efectes de les retallades aplicades pel govern de CiU en el seu últim mandat, un percentatge que, segons va remarcar, se situa 33 punts per sobre del de Catalunya. Geli va qualificar aquesta situació de “preocupant” i va advertir que amb vista al 2013, i amb la nova tisorada anunciada pel govern, podria empitjorar i “traspassar-se algunes línies vermelles”. La diputada del PSC va declarar que, contràriament al compromís adquirit pel conseller de Salut, Boi Ruiz, l'activitat quirúrgica durant el primer semestre del 2012 s'ha reduït en la mateixa proporció que ho va fer el 2011 i d'aquí l'elevat nombre d'usuaris pendents d'entrar a una sala d'operacions. “Els efectes de les retallades han empitjorat encara més l'accessibilitat i el temps d'espera per operar-se”, va afirmar Geli.

L'exconsellera de Salut va fer notar que les últimes dades sobre llistes d'espera quirúrgiques que el Servei Català de la Salut va donar a conèixer corresponen al juny de l'any passat i, “curiosament”, es van fer públiques passades les eleccions. El PSC reclamarà al Parlament de Catalunya un pla de xoc que permeti recuperar, com a mínim, la situació del 2010.

Geli va ressaltar que la falta d'accessibilitat a les sales d'operacions dels hospitals públics afecta les persones grans i la seva qualitat de vida. Així, l'increment del nombre de pacients que han de ser intervinguts de pròtesi de maluc ha estat d'un 136% i, pel que fa a les de genoll, un 110%. I, d'acord amb aquestes dades, hi hauria 1.201 persones pendents de la implantació d'una pròtesi de genoll, el segon col·lectiu de pacients més gran després del grup d'usuaris que esperen per a una operació de cataractes, que és de 2.446 persones. Per hospitals, el nombre de pacients pendents d'una operació és important a Blanes (1.634), Figueres (1.239) i Palamós (1.195). Però el que ha experimentat un increment percentual més gran en divuit mesos ha estat l'hospital de Campdevànol (amb prop del 185%) i, a continuació, el de Santa Caterina de Salt, amb un 147% d'augment. Tot i aquest panorama, la diputada socialista va assegurar que la gent continua confiant en el sistema de sanitat públic per la qualitat que ofereix, però va advertir del perill que les dificultats d'accessibilitat puguin acabar girant-s'hi en contra.

Salut diu que s'assolirà l'objectiu

Fonts de Salut a Girona van manifestar ahir que, quan es faci el tancament del 2012, a la regió sanitària s'haurà complert amb el compromís del conseller Ruiz de tancar l'any amb una reducció de les llistes d'espera del 2% en relació amb el desembre del 2011. El desembre del 2011, la llista d'espera quirúrgica era de 7.091 persones i el juny del 2012, de 7.396. Es desconeixen les dades del desembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.