Salut

salut

S'inicia el pla per detectar el càncer de còlon

El programa, que arriba amb tres anys de retard a la demarcació, començarà pel Baix Empordà

El programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte s'ha començat a implantar finalment a la regió sanitària de Girona tres anys després respecte del calendari previst pel Departament de Salut, també d'espera i reivindicacions de l'Associació Catalunya contra el Càncer (AECC). El pla s'ha començat a desenvolupar pel Baix Empordà –concretament, per la població de Torroella de Montgrí– i es preveu que el desembre del 2014 ja s'hauran convidat les persones que formen part del grup diana (27.595 veïns de la comarca d'entre 50 i 69 anys) a fer-se les proves. El director dels serveis de Salut a Girona, Josep Trias, va indicar ahir que l'objectiu és que en un termini de quatre anys el programa s'hagi desplegat a tota la regió sanitària.

Les persones del grup diana rebran a casa una carta en què se'ls explicarà com participar en el programa de cribratge que es fa a partir d'una anàlisi en què es detecta la presència de sang a la femta. Les persones que decideixin fer-se les proves s'hauran d'adreçar amb la carta a la farmàcia, on se'ls donarà un lot per a les proves per dipositar-hi una mostra de femta, amb les instruccions que han de seguir per retornar-la. En cas que els resultats siguin positius, seran citats per fer-se una visita a la unitat d'endoscòpies de l'hospital de Palamós, on se'ls practicarà una colonoscòpia per confirmar o descartar el diagnòstic d'un càncer. El director de l'oficina tècnica de cribratge, Miquel Carreras, va explicar ahir que el percentatge de persones que participen en aquests programes és d'un 40% i que, d'entre les que se sotmeten a les proves, la detecció del càncer de còlon està al voltant del 22% dels casos. L'objectiu del programa es reduir la incidència i sobretot la mortalitat entre un 15% i un 30%. El pla ja es du a terme en altres indrets del país.

Prop de 500 casos nous l'any a la demarcació

El càncer de còlon i recte és la segona causa de mort per càncer a Catalunya, tant en homes com en dones, amb 1.900 morts l'any. Segons les últimes dades publicades pel registre de càncer a Girona, cada any es diagnostiquen 288 casos nous de càncer de còlon i recte en homes i 185 en dones. I aquest tipus de càncer provoca la mort, també anualment, de 129 homes i 81 dones a la regió sanitària, segons hi va afegir el doctor Carreras. Un cop diagnosticat i tractat, la supervivència per cinc anys, se situa al voltant del 57% en el cas de les dones, i del 53%, en la població masculina.

El programa de cribratge que s'ha iniciat a la demarcació de Girona ha implicat la coordinació del Col·legi de Farmacèutics, l'atenció primària, la unitat d'endoscòpies de l'hospital de Palamós, l'oficina tècnica de cribratge –gestionada per l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS)– i el suport del Servei Català de la Salut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.