Salut

salut

La llei del tabac ha fet baixar un 11% el nombre d'infarts

Regicor ha fet un estudi a partir dels atacs de cor registrats a la demarcació abans i després de la normativa

Des de la implantació de la llei antitabac, l'any 2006, ha baixat un 11% el nombre d'infarts aguts de miocardi a les comarques gironines. Així ho posa de manifest un estudi fet per investigadors de Regicor (Registre Gironí del Cor), en què participen l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques de Barcelona, l'hospital Josep Trueta de Girona, l'hospital de Blanes i l'Institut d'Investigació en Atenció Primària (Idiap) Jordi Gol de Girona. El descens s'ha observat sobretot entre els no-fumadors, pel fet d'haver vist reduïda la seva exposició passiva al fum del tabac, i en les persones majors de 65 anys. Els decrements en aquests col·lectius han estat del 15% i del 18%, respectivament.

Els investigadors van estudiar les dades de 3.703 infarts que es van produir a la demarcació entre els anys 2002 i 2008. I van analitzar si el nombre d'infarts s'havia reduït en el període 2006-2008 (després de la implantació de la llei) comparat amb el període 2002-2004 (abans de la llei). “Les dades de l'estudi indiquen que el nombre total d'infarts que es produeixen en la població, arribin o no a ser atesos en un hospital, s'ha reduït en un 11% en el període posterior a la llei”, ha explicat Irene Roman, investigadora del grup de recerca en epidemiologia i genètica cardiovascular de l'IMIM.

El consum de tabac és un dels factors de risc més importants que causen l'infart de miocardi. A l'Estat espanyol, prop del 30% de la població adulta es declara fumadora i es calcula que el consum de tabac és responsable del 20% de malalties cardiovasculars que es presenten als països europeus. Així mateix, l'exposició passiva al fum del tabac causa unes 2.500 morts per cardiopatia isquèmica (7%).

La llei antitabac vigent des de l'1 de gener de 2006 va establir la prohibició de fumar als llocs de treball i en establiments d'hostaleria de més de 100 metres quadrats. I la llei que va entrar en funcionament el 2011 va estendre la prohibició a tots els locals públics.

LA FRASE

Els no-fumadors s'han beneficiat de la llei perquè han estat menys exposats al fum
Roberto Elosua
coordinador del grup de recerca de l'IMIM

LA DATA

01.01.06
Va entrar en vigor
la llei que prohibia fumar als llocs de treball i als locals públics de més de 100 m².

53 desfibril·ladors més

Dipsalut ha instal·lat aquest mes 53 desfibril·ladors fixos en 18 municipis més de les comarques. Amb aquesta nova tanda d'aparells instal·lats, ja hi ha 314 desfibril·ladors en les 180 poblacions que formen part del programa Girona, territori cardioprotegit. El programa preveu la instal·lació de 650 aparells a la demarcació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.