Salut

MONTSERRAT ANTONIN

DIRECTORA DE L'ESCOLA D'INFERMERIA GIMBERNAT (UAB)

“La infermeria pot innovar com qualsevol altre sector”

La doctora Montserrat Antonin (1964), directora de l'Escola d'Infermeria Gimbernat (UAB), lidera un equip de professors del centre que apropen les eines de l'emprenedo-ria i la innovació als seus alumnes davant un futur incert.
El sistema de salut absorbia el 95% d'infermers, ara
molts es fan ‘freelance'
En infermeria es pot fer R+D?
La infermeria és un camp com un altre, té les mateixes bases que qualsevol altre camp on la innovació i l'emprenedoria s'apliquen dia a dia. La infermeria no té cap particularitat que no permeti el desenvolupament de projectes de recerca i desenvolupament (R+D). Tradicionalment, la infermeria ha desenvolupat la recerca en una investigació clínica i no tant dirigida a l'àmbit de la creativitat i l'emprenedoria, que potser no s'assumia com a propi. Ha estat una recerca molt més assistencial, però també és cert que en els darrers anys la recerca en emprenedoria s'ha obert en l'aspecte acadèmic.
Des de quan es veu que també es pot ser creatiu en l'assistència sanitària?
Per una banda, la infermeria no és aliena als canvis en la societat, que camina en una altra direcció que anys enrere. Però per altra banda hi ha el context de crisi, en què hi ha hagut retallades i els professionals pensen en altres possibilitats. Encara que sempre ha existit l'exercici lliure de la professió d'infermeria, mai no ha calgut, el sistema de salut s'ha encarregat d'absorbir aquests professionals, podríem dir que gairebé al 95% dels professionals, de manera que no hi havia la necessitat d'exercir com a freelance. Ara, en aquests moments, la infermeria ha de buscar noves sortides laborals per la crisi, i creix aquest col·lectiu.
A la força escanyen...
Però no és una cosa de la qual ens adonem ara. No, no. Ara visualitzem aquests avenços, però des de l'Escola Gimbernat fa més de vuit anys que hi treballem i han sortit projectes molt interessants. No és una aventura nova. El fet que ara els nostres alumnes de quart estiguin fent els itineraris en emprenedoria i innovació i TIC salut surt d'una reflexió que vam fer a l'escola sobre la direcció que prenia la societat i quines eren les tendències. Hem de mirar vuit anys enrere per trobar-ne l'origen. Encara ara és un camp que sobta molt, fins i tot als professionals del sector, tot i que cada cop menys perquè la gent veu que hi ha una necessitat real.
Aquest, però, és el primer any que s'obre del tot als alumnes.
Sí, perquè durant anys hem estat pensant els camins que havíem de prendre, les millores a fer i implementar-ho. Aquest curs, per primer cop, els alumnes de quart podran triar entre mencions o itineraris en TIC salut i innovació i emprenedoria. El temps ens ha donat la raó!
La innovació es pot integrar bé en el sistema de salut?
Sí. Són inicialment petits canvis, petites innovacions que el sistema també pot assumir. I és important que ho faci.
El sistema de salut és receptiu a les innovacions?
Jo crec que sí, que és un bon moment, perquè l'emprenedoria genera curiositat i ganes de saber. També necessitem fugir una mica dels models tradicionals, que no dic que estiguin obsolets, però la societat està canviant i les necessitats de la gent, en temps de crisi, també.
I amb les retallades de pressupostos tarden més a assumir-se els nous projectes?
Depèn. Ara és un moment en què els fons d'inversió hi estan interessats. Hi ha molt de moviment en aquest espai. No és cert el missatge que ens arriba que ara tot està aturat. Sí que és cert que hi ha manca de recursos però també que hi ha molt de moviment. Qui vol pot moure's en aquest camp. Amb molt d'esforç, això és evident, però hi ha oportunitats. Des d'Esade Creápolis o Acció10 ens ajuden a l'escola donant-hi les eines necessàries.
Alguns dels projectes que han sortit de l'escola són francament interessants...
Un professor ha ideat un dispositiu en forma de polsera USB que inclou la informació mèdica de pacients vulnerables, com les persones grans, amb dependència o amb patologies psiquiàtriques, i ara s'està posant a prova en una fundació privada que hi col·labora.
Algun col·lectiu de pacients pot ser més receptiu que un altre?
Les innovacions poden ser molt útils en la dependència i la cronicitat dels malalts, però tots poden ser receptors de millores.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.