Salut

Salut admet que fan falta més sales d'operacions a la regió

El gerent de l'ICS i de l'IAS està estudiant la viabilitat tècnica i econòmica d'obrir una sisena sala per operar a l'hospital de Salt

Es vol treure el màxim rendiment de les instal·lacions per reduir la llista d'espera

El Departament de Salut va admetre ahir que és necessari potenciar les sales d'operacions disponibles a la regió sanitària de Girona i ampliar-ne el nombre, en la mesura del que sigui possible, amb l'objectiu de reduir les llistes d'espera per a operacions programades i amb garantia. “Tenim poques sales d'operacions i, a pesar que estem aprofitant totes les que tenim a la regió sanitària, tant de bo en tinguéssim més”, va manifestar ahir el gerent únic de l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), Vicenç Martínez, que va anunciar que, en aquest sentit, s'està estudiant la viabilitat tècnica i econòmica d'obrir una nova sala d'operacions a l'hospital Santa Caterina de Salt, on en aquests moments n'hi ha cinc en funcionament. I també va subratllar que “els motors” –en relació amb les sales d'espera ja existents– “no poden parar”. I, en aquesta línia, es pretén potenciar que les sales de l'hospital Josep Trueta de Girona estiguin en funcionament al matí i a la tarda. Al Trueta hi ha deu sales d'operacions, dos de les quals estan reservades per a les urgències, i les altres vuit, per a operacions programades.

Amb tot, Martínez va voler destacar que el nombre de pacients de la regió sanitària de Girona va baixar, el 2012, un 5% respecte del 2011. El desembre del 2012 hi havia 6.726 usuaris que esperaven una intervenció, 365 menys que el 2011, quan la llista va ser de 7.091 persones. Tot i així, la reducció del nombre de pacients en llista d'espera a la regió sanitària de Girona va ser inferior que en el conjunt de Catalunya, on la disminució va ser del 12%.

A més, tot i la millora que es va registrar el 2012 respecte a l'any anterior, en els dos darrers anys el nombre de pacients gironins que esperen per ser intervinguts no ha parat de créixer i ha passat dels 4.251 que hi havia el desembre del 2010 als 6.726 del desembre del 2012. La llista d'espera ha augmentat en 2.475 pacients, és a dir, un 58%. Aquest augment de la quantitat de pacients que estan pendents de sotmetre's a una operació no urgent coincideix amb les retallades que el govern de CiU va aplicar en el seu últim mandat.

Martínez va admetre la necessitat de tenir més sales per dur-hi a terme les operacions amb garantia durant la valoració del desenvolupament del projecte de col·laboració entre les dues entitats (ICS i IAS), el projecte CIMS.

LA XIFRA

6.726
pacients
estaven en llista d'espera el desembre del 2012, un 58% més que el desembre del 2010.

LA FRASE

Tenim poques sales per operar a la regió sanitària, i volem potenciar-ne l'ús i ampliar-ne el nombre
Vicenç Martínez
gerent únic de l'ics i de l'ias a la regió sanitària de girona

Fins a vuit espais per al nou Trueta

La comissió tècnica que es va constituir per estudiar el projecte de construcció del nou hospital Josep Trueta de Girona està redactant actualment l'informe definitiu després d'haver mantingut tot un seguit de reunions. Així ho va explicar el director dels serveis territorials de Salut a Girona, Josep Trias, que va indicar que aquesta comissió ha estudiat entre set i vuit ubicacions diferents per al nou hospital de referència de la regió. Trias va evitar concretar els emplaçaments que han estudiat, així com si els pressupostos del 2013 tindran alguna partida destinada a aquest projecte. Trias, però, va voler fer notar que, si s'han hagut de fer ajustaments pressupostaris en sanitat, és en part conseqüència de les obres que el tripartit va fer i no va pagar i per a les quals s'han de destinar, diàriament, sis milions d'euros en interessos. El projecte del nou Trueta “es farà sense presses i sense pauses” i “amb seny”, va declarar el director de Salut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.