Salut

Aval científic als beneficis de la dieta mediterrània

Un estudi constata que redueix un 30% el risc de malaltia cardiovascular greu

7.500 persones han participat en l'assaig clínic més gran fet mai a l'Estat

Afirmar que la dieta mediterrània és beneficiosa per a la salut no és dir res de nou. Sabem que el patró alimentari que, tradicionalment, s'havia seguit als països de la ribera del Mediterrani i que ja és patrimoni immaterial de la humanitat és un tresor que ens protegeix contra les malalties cardiovasculars o el càncer. Això que fins ara era una certesa més aviat conceptual, fruit de l'observació i d'estudis parcials, ha esdevingut una evidència científica en tota regla gràcies a un ambiciós assaig en què han participat 7.447 persones de tot l'Estat i que va publicar fa unes setmanes la revista New England Journal of Medicine.

L'estudi Predimed és l'assaig clínic més gran que s'ha fet mai a l'Estat espanyol. El doctor Ramon Estruch, metge de l'hospital Clínic, ha coordinat aquest treball, que, després de vuit anys de durada, ha conclòs que una alimentació basada en la dieta mediterrània redueix un 30% el risc de tenir infart de miocardi, ictus cerebral i mort per causa cardiovascular, en comparació amb una dieta baixa en greixos, com la que s'acostuma a recomanar a persones amb risc cardiovascular. El benefici és fins i tot superior en el cas de l'ictus. Davant d'uns resultats tan aclaparadors, el doctor Estruch confessa que l'equip va quedar “sorprès en constatar el potencial que té l'alimentació en la prevenció de malalties”.

Els beneficis que ha demostrat la dieta mediterrània en l'estudi Predimed justifiquen, segons Estruch, una intervenció molt més activa des de molts àmbits –sanitari, educatiu, etc.– per promoure aquest patró alimentari. “Als metges sovint ens resulta més fàcil receptar fàrmacs, però insistir en el consell sobre la dieta milloraria moltíssim la salut i reduiria la despesa farmacèutica i sanitària”, afirma Estruch.

Les prop de 7.500 persones que van participar en l'estudi tenien edats compreses entre els 55 i els 80 anys i presentaven factors de risc associats a malaltia cardiovascular, com ara hipertensió, diabetis, sobrepès o obesitat, tabaquisme, colesterol, antecedents familiars, etc. Van ser dividits en tres grups, als quals van assignar diferents tipus de dietes. Un grup va seguir la dieta mediterrània complementada amb oli d'oliva verge extra. El segon havia de fer la mateixa dieta, però amb un suplement diari de fruita seca. Al tercer grup, que feia de control, li van assignar una dieta baixa en greixos.

Tots els participants van ser objecte de seguiment durant cinc anys. Cada tres mesos rebien consells d'una dietista sobre la manera d'elaborar menús o fer la compra en funció de l'època de l'any. A més, eren sotmesos cada any a revisions mèdiques completes.

L'assaig va començar el 2003 i es va prolongar fins al 2011. De fet, es va aturar un any abans del previst a causa dels beneficis evidents de la dieta mediterrània. “Així vam donar l'oportunitat de passar-se a la dieta mediterrània al grup que no l'estava seguint”, afirma Estruch.

LA XIFRA

8
anys
ha durat l'assaig coordinat pel Clínic de Barcelona. Hi han participat 11 hospitals i 8 laboratoris de l'Estat.

Les virtuts de l'oli d'oliva verge i de la fruita seca

Els participants en l'estudi Predimed que havien de seguir la dieta mediterrània van rebre, de manera gratuïta, un litre mensual d'oli d'oliva verge extra o 30 grams diaris de fruita seca (nous, ametlles i avellanes). La donació d'aquests productes va ser l'única contribució de la indústria del sector a l'assaig, que va ser finançat per l'Institut de Salut Carles III de Madrid amb més de 6,8 milions. La principal virtut de l'oli d'oliva verge extra és que no conté greixos saturats i conserva tots els components saludables de les olives, com ara la vitamina E i altres antioxidants que es perden si l'oli és refinat. L'àcid oleic de l'oli d'oliva contribueix a reduir el colesterol dolent. A més, a l'hora de cuinar, l'oli d'oliva resisteix millor que altres greixos l'escalfor sense perdre propietats.

Pel que fa a la fruita seca, a més de contenir greixos insaturats (omega 6 i omega3), antioxidants, àcid fòlic, etc., genera un efecte de sacietat que evita el consum d'altres aliments rics en greixos dolents. Segons el doctor Ramon Estruch, la varietat d'aliments que integren la dieta mediterrània la converteix en una opció més atractiva que una dieta baixa en greixos. I ho demostra el fet que en l'assaig hi va haver menys abandonament entre els que seguien la dieta mediterrània.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.