Salut

Els casos de melanoma han crescut un 50% en deu anys

Els experts alerten que encara hi ha molts casos mortals perquè els afectats consulten massa tard l'especialista

L'augment de la incidència reflecteix els excessos de trenta anys enrere

El melanoma no és tan sols el tipus de càncer de pell més maligne, sinó que, d'entre tots els tumors, és un dels més agressius, per la seva capacitat de créixer i de fer metàstasi ràpidament. Tot i ser un càncer que es manifesta externament i que té molt bon pronòstic si es detecta precoçment, “encara hi ha gent que mor de melanoma perquè l'hi han diagnosticat en fase avançada”, lamenta la doctora Susana Puig, dermatòloga de la unitat de melanoma de l'hospital Clínic. La incidència del melanoma ha augmentat un 50% a Catalunya en els últims deu anys, en bona part perquè estem pagant els excessos de fa 30 anys, quan els hàbits d'exposició al sol no tenien en compte el mal que fa la radiació.

“L'increment de la incidència també es deu al fet que detectem més casos de manera precoç”, afegeix la doctora Puig. No obstant això, aquesta especialista alerta que encara no hi ha prou consciència entre la població de la necessitat de protegir-se de la radiació solar i, alhora, de vigilar l'evolució de pigues i taques, i de consultar un dermatòleg si es detecten lesions sospitoses.

La pell té diferents capes. La més externa és l'epidermis i, per sota, es troba la dermis, on ja hi ha vasos sanguinis i nervis. Entre l'una i l'altra es mouen unes cèl·lules anomenades melanòcits, que s'encarreguen de sintetitzar la melanina, una substància que ens protegeix de les radiacions ultraviolades (UVA i UVB) i que dóna color a la pell i als ulls. El melanoma és un tipus de càncer de pell que afecta els melanòcits. Primer, envaeix la superfície de la pell i, en aquesta fase, normalment, n'hi ha prou amb una extirpació. “Però si envaeix cèl·lules de la dermis, llavors és molt fàcil que faci metàstasi”, alerta la doctora Puig. Per cada mil·límetre de gruix que assoleix un melanoma, la mortalitat augmenta un 10%.

Pigues sospitoses

Qualsevol persona que tingui pigues asimètriques, o bé amb els límits irregulars, amb més de tres colors diferents o de més de 5 mil·límetres de diàmetre hauria de consultar un dermatòleg. La doctora Puig afegeix que cal estar especialment atents davant de pigues que creixen molt de pressa i revisar si n'apareixen a llocs menys habituals, com ara les plantes dels peus, els palmells de les mans o les ungles (sovint comencen com línies pintades amb bolígraf).

Pel que fa a la protecció, a banda d'evitar les hores de més radiació (de 12 a 16 hores), els expertes insisteixen que és important fer servir gorres, ulleres i samarretes quan es fan activitats a l'aire lliure, i utilitzar crema fotoprotectora adequada a cada tipus de pell, durant tot l'any i no només a l'estiu.

La crema s'ha d'aplicar mitja hora abans de l'exposició i cal anar-la renovant. L'ideal és fer servir cremes que protegeixin tant de la radiació UVB com de l'UVA, ja que aquesta última, a diferència del que es creia anys enrere, també provoca càncer.

LA XIFRA

10
minuts
diaris
de sol són suficients per sintetitzar les vitamines B i D, necessàries per a la salut dels ossos.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.