Salut

ANTONI JUAN PASTOR

DIRECTOR DE L'HOSPITAL DOCTOR JOSEP TRUETA DE GIRONA

“La construcció del nou Trueta no és cap urgència”

El nou director del Trueta afirma que la gestió econòmica i assistencial de l'hospital de referència de la regió sanitària de Girona gaudeix d'una bona salut

Manté que, tot i els sacrificis econòmics que han recaigut en els professionals, la qualitat assistencial no ha disminuït gràcies a l'esforç col·lectiu del personal

De 46 anys i natural de Palma, el nou director del Trueta és doctor en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona i especialista en medicina interna per l'hospital de Bellvitge. Va cursar estudis de direcció de serveis integrats de salut entre els anys 2006 i 2007 a Esade. Va incorporar-se al Trueta el mes de juny del 2011, on fins fa poc es va fer càrrec de la direcció clínica d'urgències, medicina interna i malalties infeccioses. La direcció clínica que ha deixat no serà ocupada per cap altra persona, sinó que la continuarà portant ell a temps parcial.
No sabem el pressupost d'aquest any, però treballem pensant en un escenari dolent

Fa tres setmanes que va prendre possessió del càrrec de director de l'hospital Josep Trueta de Girona, en substitució de la doctora Àngels Morales.

Com ha estat el seu aterratge a la direcció tenint en compte la polèmica que hi va haver amb la destitució de la seva antecessora, la doctora Morales?
Vaig arribar a l'hospital ara farà dos anys amb un càrrec que ja tenia un cert contingut de gestió. I la persona amb la qual he tingut una excel·lent relació durant tot aquest període és justament la que va ser la directora del centre fins al meu nomenament. Quan se'm va plantejar que acceptés el càrrec, va ser un acte de responsabilitat dir que sí. Ho he viscut amb normalitat.
En quina situació s'ha trobat la nau, la tripulació i els equipaments?
Tret de la meva posició, la resta de l'equip directiu es manté inalterat. I l'objectiu és de continuïtat. Pel que fa a la gestió econòmica i assistencial, està en molt bon estat de salut.
I quin és l'estat de salut dels professionals?
Des del punt de vista laboral, entenc que és molt difícil que una persona que ha hagut de fer sacrificis econòmics pugui dir que està satisfeta, però des d'un punt de vista assistencial, en línies generals, percebo moltes ganes de tirar les coses endavant i una gran implicació i professionalitat.
I tot això malgrat les retallades...
Sí, per això ho destaco. Es tracta d'un esforç col·lectiu davant d'unes condicions que han vingut pràcticament d'un dia per l'altre. També és veritat que aquests esforços més tard o més d'hora s'havien de fer. Als anys noranta experts en sanitat ja advertien que era molt difícil que el sistema sanitari es mantingués amb un dèficit anual i continuat.
Vol dir que el sistema sanitari públic va viure per sobre de les seves possibilitats?
És difícil dir això. Però és veritat que les necessitats que s'han anat creant any rere any amb els avenços tecnològics, amb la inclusió de nous tractaments tant mèdics com quirúrgics, suposaven cada any un cost que superava el de l'anterior. Crec que, més que estar per sobre de les possibilitats, el que passava és que el sistema intentava adaptar-se constantment als avenços i això no era sostenible.
Es parla que el pressupost d'aquest any per al Trueta experimentarà una retallada d'entre un 4% o un 5% respecte de l'anterior.
No sabem de quin pressupost disposarem perquè depenem dels de la Generalitat. Però tenint en compte que l'any està molt avançat, treballem pensant en un escenari tirant a dolent per tal que les accions que fem es puguin ajustar a les xifres finals. De tota manera, cal destacar que la gestió econòmica que s'ha fet a l'hospital en els darrers anys ha estat excel·lent. La inèrcia que hi ha és d'un control de la despesa molt important.
De quina manera afecten les retallades els serveis que es presten als pacients?
Procurem que l'efecte sigui nul. És cert que prioritzem les patologies més greus, com per exemple les oncològiques, o que poden posar en compromís el pronòstic dels pacients. I en alguns casos, fins i tot hem millorat en temps de resolució. I tot això gràcies, insisteixo, a l'esforç dels professionals, que són molt conscients que la conjuntura econòmica no pot afectar els pacients.
Hi ha alguna novetat en relació amb el projecte del nou Trueta?
Aquest és un projecte del Departament de Salut i la notícia serà la que doni aquesta administració al seu moment. No se m'ha comunicat que hi hagi cap novetat.
Considera que és molt necessari disposar d'unes instal·lacions noves, o hi ha altres prioritats?
Ara mateix, les condicions que reuneix el Trueta per atendre els pacients són excel·lents. I d'urgència en aquest sentit no n'hi ha cap. Entenc, però, la il·lusió que pot fer disposar d'un nou hospital, sobretot perquè és un projecte del qual fa molt de temps que es parla.
Li agradaria ser el director que posi la primera pedra del nou hospital?
La veritat és que ni m'ho he plantejat! La prioritat és que, amb la conjuntura que tenim, aconseguim millorar l'assistència. Aquest és el gran repte al qual hem de fer front.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a