Salut

Hospitals de la xarxa pública amplien els serveis privats

Fa tres anys que els centres concertats reben menys diners per prestar assistència pública i miren d'obtenir ingressos amb activitat de pagament

Cap llei impedeix aquesta pràctica, que molts veuen poc transparent

Els hospitals, tant grans com petits, busquen formes de finançament

Potenciar l'activitat privada, sobretot adreçada a clients d'asseguradores, és la via que alguns hospitals concertats han començat a explorar per augmentar els seus ingressos i que d'altres, que ja ho feien abans de la crisi, miren de potenciar per compensar la reducció d'activitat a càrrec de la sanitat pública. La coincidència d'activitat pública i privada en un mateix centre i a mans dels mateixos professionals sovint genera oposició i desconfiança, però el cert és que el model sanitari català, basat en el concert amb proveïdors, permet aquesta convivència. Una altra cosa és que les retallades hagin acabat facilitant el transvasament de pacients de la pública (amb llargues llistes d'espera) cap a la via privada.

Tant els hospitals concertats que ja fa temps que fan activitat privada com els que l'han incorporat més recentment acostumen a ser reticents a l'hora de donar-ne detalls als mitjans de comunicació. No obstant això, a les seves webs és fàcil consultar l'oferta de serveis per a clients privats. Aquest és el cas de l'Hospital General de Granollers (gestionat per una fundació privada), que ofereix una àmplia cartera de serveis, amb especialitats mèdiques i quirúrgiques, i 15 habitacions amb “màxim confort” a la segona planta de l'hospital.

També l'hospital d'Igualada, gestionat per un consorci, dóna a la seva web informació dels serveis destinats a assegurats d'entitats privades, que inclouen visites, urgències, hospitalització cirurgia, diàlisi, etc. Granollers i Igualada en són dos exemples, però n'hi ha molts més.

Un altre centre que aposta, fins i tot, per buscar clients a l'estranger és l'hospital Sant Joan de Déu, de referència en atenció pediàtrica. L'hospital va crear l'any 2005 l'Institut Pediàtric Sant Joan de Déu per vehicular l'oferta d'activitat privada, i actualment treballa estratègies com ara l'edició d'un vídeo en rus per atraure més pacients estrangers.

“Nosaltres tenim cura que els centres facin l'activitat que els contractem [amb finançament públic]. Si fan activitat privada, no en tenim dades, però tots els hospitals concertats poden decidir si en volen fer. Només cal que ho aprovin els patronats, si són fundacions, o els consells d'administració, si es tracta de consorcis o empreses públiques”, afirma el director del Catsalut, Josep Maria Padrosa. “L'important és no barrejar activitat pública i privada i que es facturi a cadascú el que li correspon”, afegeix Padrosa.

Per l'economista Àngels Martínez, presidenta de la plataforma Dempeus per la Salut Pública, la qüestió no és tan senzilla. “Un hospital que depèn d'una empresa municipal o d'un consorci és un hospital públic i només en casos excepcionals hauria de fer activitat privada”, afirma. Per Martínez, l'actual govern està duent a terme una estratègia de privatització que comença amb la retallada pressupostària destinada a sanitat pública. “S'està convertint la sanitat pública en un sistema proper a la beneficència i allunyat de la salut com a dret”, afirma.

Des del 2011, el Catsalut ha rebaixat cada any les tarifes que paga als hospitals concertats. Aquest any, la reducció se situarà al voltant del 4,6% i l'efecte acumulat dels tres últims anys voreja el 10%. Les retallades han impactat, sobretot, en l'augment de llistes d'espera, la rebaixa dels salaris del personal sanitari i en reduccions de plantilles.

A l'Hospital Municipal de Badalona –un dels pocs centres en què la direcció no va tenir cap problema a explicar a aquest diari l'activitat privada que duen a terme– fa més de deu anys que van començar a atendre pacients per la via privada, però en els últims tres anys, coincidint amb les retallades a la sanitat pública, han apostat per potenciar aquest tipus d'assistència, que ha passat de representar un 2% dels ingressos a un 3,5%”, segons explica Josep Ramon Llopart, director de planificació de Badalona Serveis Assistencials (BSA), l'empresa pública municipal que gestiona l'hospital, a més de sis centres d'atenció primària i un de sociosanitari.

“La nostra mentalitat és de sanitat pública i no ens interessa oferir serveis privats que ja estan coberts pel Catsalut, però el cert és que l'activitat pública s'ha reduït un 7%”, explica Llopart. De fet, a l'hospital badaloní han apostat, sobretot, per oferir serveis complementaris que la sanitat pública no finança, com ara podologia, medicina de l'esport, intervencions estètiques de lesions dermatològiques o peritatges per a processos judicials.

Llopart assegura que aquesta pràctica no implica desviar recursos de la pública a la privada: “Més aviat és al contrari, ja que els diners de la privada serveixen per pal·liar les rebaixes de sous i permeten fer més activitat pública i reduir llistes d'espera.” A l'Hospital de Badalona confien que, d'aquí a uns anys, l'activitat finançada pel Catsalut es recuperi. “No volem hipotecar espais ni crear una demanda que després no puguem atendre”, diu Llopart.

Enmig de greus problemes financers, l'hospital de Sant Pau també busca vies de finançament complementàries que “tot just s'estan explorant”. Segons va fer públic la direcció del centre, l'hospital fa actualment més activitat pública de la que li contracta el Catsalut i la fa, majoritàriament, entre les 8 i les 17 hores. Així doncs, l'activitat privada s'ajusta a la disponibilitat d'espais, normalment, en horari de tarda, i a les condicions establertes amb els clients, ja siguin d'asseguradores o purament privats.

Un hospital més petit, el Sant Jaume d'Olot, també atén pacients privats des de fa uns mesos. L'activitat se centra, sobretot, en cirurgia i sovint són intervencions que generen llista d'espera a la sanitat pública, com ara artroscòpies, pròtesis o cataractes. El centre, gestionat per una fundació, vol donar servei a pacients que fins ara havien d'anar fora de la comarca. “Tots els ingressos s'inverteixen en assistència pública”, afirma el gerent, Carles Puig.

Els diners de la privada ens permeten pal·liar la rebaixa de sous i reduir les llistes d'espera
Josep Ramon Llopart
dir. planificació hosp. badalona
La qüestió és que s'està deteriorant la sanitat pública per donar negoci a la sanitat privada
Àngels Martínez
pres. dempeus per salut pública

Un model que permet la convivència

Gestió diversa

Dins dels anomenats hospitals concertats s'inclouen una seixantena de centres gestionats per fundacions privades, consorcis i empreses públiques que es regeixen pel dret privat. Tots es financen, bàsicament, gràcies a l'activitat pública que els contracta el Catsalut. La quantia d'aquests concerts s'ha anat reduint des de fa tres anys, ja que el Catsalut encarrega menys activitat, però, sobretot, perquè n'ha abaratit les tarifes. D'altra banda, també és el Departament de Salut qui finança la major part de grans obres i l'alta tecnologia o la construcció de nous edificis.

Proveïdors

El model basat en el concert (en què el Catsalut és l'asseguradora pública i les entitats gestores són proveïdores de serveis) permet que, més enllà de l'activitat pública contractada, els centres puguin fer activitat privada. Aquesta era una via poc explorada fins ara, tot i que hi ha experiències tan consolidades com Barnaclínic, l'empresa que, des de l'any 2000, presta assistència privada a les instal·lacions del Clínic, fins i tot d'alta complexitat.

La situació de l'ICS

Els vuit hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS) són els únics que no poden fer activitat privada. Només poden facturar a tercers si es tracta d'accidents de trànsit, laborals o escolars (a través de les mútues) i urgències a particulars sense cobertura. Caldrà veure si la fragmentació de l'ICS en diferents empreses filials canvia aquest estatus.

La necessitat d'aplicar un codi ètic

La coexistència de dobles llistes d'espera en un mateix hospital, una, on s'acumulen els pacients de la sanitat pública i, una altra, de més ràpida i àgil, per als que es poden pagar l'assistència privada, és el principal argument dels que critiquen que els hospitals concertats facin activitat privada. Per la seva banda, aquests centres esgrimeixen que apliquen un codi ètic per evitar conflictes i separar circuits. El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), entitat que aglutina els hospitals concertats gestionats per consorcis i empreses públiques, ha elaborat unes recomanacions al respecte. Recorda que l'objectiu prioritari dels centres associats és l'assistència pública i que els ingressos extra han de revertir en la millora d'aquest servei. El CSC insisteix que els professionals no poden aprofitar-se de l'activitat pública per oferir serveis privats. A més, recorda que els pacients privats haurien de signar un document de conformitat amb el tipus d'assistència, sobretot si es troben en llistes d'espera del Catsalut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.