Salut

salut

Denuncien que el Trueta fa esperar quatre anys per a una operació de mama

Metges de Catalunya manté que l'hospital de Girona té un total de 4.604 pacients pendents d'una intervenció

L'ICS desmenteix les xifres del sindicat

El sindicat Metges de Catalunya (MC) va denunciar ahir que tots els hospitals gestionats per l'Institut Català de la Salut (ICS), entre els quals el Josep Trueta de Girona, acumulen uns temps d'espera per a operacions “propis d'un país tercemundista” a causa de les retallades. Concretament, i en el cas del Trueta, segons les dades de MC, recollides el maig passat, la situació més flagrant la pateixen els pacients (87) que han d'esperar fins a 48 mesos per a una intervenció de mama no maligna. També van destacar els pacients (250) que han d'esperar fins a 28 mesos per ser operats de l'esquena; els malalts (54) que es veuen obligats a esperar 19 mesos per a reparacions articulars i estructurals i els que fa dotze mesos que esperen per fer-se una artroscòpia (250). Això pel que fa a les operacions sense temps de garantia. En relació amb les intervencions que tenen un temps de garantia de sis mesos, les que acumulen més temps de demora són, segons MC, les de pròtesis de genoll, amb 14 mesos i 280 pacients en llista d'espera, i les de pròtesi de maluc, amb 13 mesos i 80 pacients en llista. El sindicat alerta que aquestes esperes “generen un augment de la despesa social” en forma d'un consum farmacològic més gran, més visites mèdiques, més repeticions de proves diagnòstiques i més prestacions econòmiques per baixa laboral del pacient que està pendent de ser intervingut. MC exigeix al govern català que no retalli el pressupost de Salut de 2013, ja que, segons argumenta, una nova tisorada als centres públics “suposaria una estocada gairebé definitiva a la qualitat assistencial”. MC calcula que la retallada pressupostària als hospitals de l'ICS serà d'entre el 7% i el 10%.

Per la seva part, l'ICS manté que les operacions no urgents tenen, en els vuit hospitals gestionats per aquesta organització, una mitjana de demora de cinc mesos. I que des del gener fins al maig d'aquest any, els vuit hospitals de l'ICS han fet 47.257 intervencions, un 4,7% més respecte al mateix període del 2012. L'ICS afegeix que la retallada respecte al 2012 serà inferior a les xifres donades per MC. I va lamentar la “desinformació” que MC genera en relació amb la situació dels hospitals de l'ICS.

LES XIFRES

250
pacients
estan pendents de ser operats de l'esquena, una intervenció que té un temps d'espera de 28 mesos.
14
mesos
és el temps que han d'esperar els pacients que necessiten una pròtesi de genoll i 13, els de maluc.

Neix una plataforma en defensa de la sanitat pública

Professionals sanitaris, els sindicats UGT i CCOO i representants del PSC, ICV i EUiA han creat la Plataforma de Defensa de la Sanitat Pública Gironina, que té com a objectiu fer un front comú per reivindicar i salvaguardar el sistema públic de salut. La plataforma es va donar a conèixer ahir oficialment amb una conferència, i un debat posterior, que es va celebrar a la sala d'actes dels sindicats de Girona i que va tenir com a protagonista el doctor Miquel Vilardell, cap del servei de medicina interna de l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona i catedràtic de medicina interna de la UAB. Vilardell va defensar la necessitat de fer un pacte de tots els grups polítics catalans per la sanitat a través de consensuar aquells mínims que es consideren imprescindibles per oferir un servei de qualitat. Vilardell creu que la política sanitària que practica el govern de CiU crea “tensions” dins del sistema sanitari perquè pretén aconseguir una major eficàcia sense augmentar els recursos econòmics que s'hi destinen. Una cinquantena de persones van assistir a l'acte de presentació de la plataforma.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.