Salut

Uns metges s'ofereixen per operar cataractes gratis

L'equip de la clínica Sagrada Família busca patrocinadors per pagar el material

L'equip d'oftalmologia de la clínica privada Sagrada Família de Barcelona ha decidit oferir una part del seu temps de vacances d'estiu per operar pacients que estiguin en llista d'espera per a una intervenció de cataractes a la sanitat pública, sense cobrar. Metges, infermeres, auxiliars, personal tècnic i administratius estan disposats a treballar de manera altruista a l'agost, però voldrien trobar algun patrocinador que sufragués les despeses de material i instal·lacions. Si no és així, els pacients haurien d'assumir aquest cost, uns 600 euros per ull (el preu total d'una operació s'acosta als 3.000 euros).

El director mèdic del servei d'oftalmologia, Jesús Costa, explica que la idea va anar prenent forma després de veure, dia rere dia, com augmentava la cua de persones sense recursos que s'adreçaven al menjador que hi ha just al costat de la clínica i que depèn de la comunitat de religioses Filles de Sant Josep. “Vam parlar amb la superiora, la germana Victoria Arana, i vam veure que, a més de les necessitats bàsiques de nutrició, hi havia més necessitats per cobrir”, explica el doctor Costa.

L'equip va començar a pensar com podien contribuir a ajudar persones amb pocs recursos i, finalment, els professionals van decidir oferir el seu treball per alleugerir les llistes d'espera per a cirurgia de cataractes. Les cataractes són la patologia oftalmològica més freqüent a Catalunya i afecten un 90% dels homes i les dones de 60 a 90 anys. Si no s'intervenen, provoquen pèrdua de visió, ja que el cristal·lí es torna opac. El temps juga en contra del pacient. A banda de l'empitjorament de la qualitat de vida, si l'espera per ser operat s'allarga massa, la intervenció es complica i el resultat no és tan satisfactori. Segons les últimes dades, a finals del 2012, hi havia 24.097 persones en llista d'espera als centres públics per a aquesta operació. L'equip de la Sagrada Família calcula que durant tot l'agost podria operar uns 350 ulls.

L'objectiu de l'equip és ajudar les persones amb menys recursos, però són conscients que l'ideal seria trobar patrocinadors. De moment, s'hi han inscrit 25 pacients. Els interessats es poden adreçar al 902 55 56 56 o [email protected].

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.