Salut

Tendes contra les retallades

Una cinquantena de persones rebutgen el pla que deixarà l'hospital de Blanes sense la cirurgia general

Els pacients hauran d'anar a Calella

El consorci diu que el pla permet conservar els serveis al territori
Blanes es quedarà amb la cirurgia de traumatologia i l'ortopèdica

Una cinquantena de persones van passar la nit de diumenge a dilluns en una quinzena de tendes de campanya plantades davant de l'hospital de Blanes per expressar el seu rebuig al pla de reordenació assistencial territorial (RAT) que vol aplicar el Consorci de Salut del Maresme i la Selva (CSMS). L'aplicació d'aquest pla suposarà la concentració de tota la cirurgia general a l'hospital de Calella i el servei de traumatologia i cirurgia ortopèdia al de Blanes. L'acte de protesta, que va arribar a reunir prop de dues-centes persones diumenge a la nit, el va convocar el comitè d'empresa de l'hospital de Blanes per denunciar, també, la intenció de reservar quatre habitacions per a mútues privades i, per contra, la reducció del nombre de llits de medicina interna arran de la redistribució dels serveis.

L'acampada davant de l'hospital es va aixecar ahir al matí amb un esmorzar popular a base de pa amb tomàquet i xoriço amb la voluntat d'ironitzar “sobre l'existència de lladres i xoriços” –segons el comitè– que hi ha en el sector sanitari. Els representants sindicals van convidar els usuaris a esmorzar i van aprofitar per exposar-los les seves reivindicacions.

El director de planificació del CSMS, Xavier Conill, va explicar ahir que aquest pla de reordenació està pensat per donar una millor assistència i optimitzar recursos humans i d'equipaments. I va afirmar que d'aquesta manera s'asseguren poder continuar oferint tots els serveis en el territori, una continuïtat que, atesa la situació d'ajustament pressupostari actual, no quedaria garantida. Conill va reconèixer que, si bé la supressió d'un servei és viscuda, a curt termini, com una pèrdua per part de la població, a llarg termini no afecta la qualitat de vida. “L'experiència ens diu que, passat un temps, la incomoditat d'haver-se de traslladar fins a Calella per a una operació és molt relativa”, va manifestar Conill. Va admetre que la posada en marxa del pla comportarà l'acceptació, per part dels cirurgians, de fer una part de la jornada laboral a l'hospital de Calella. D'altra banda, Conill va negar taxativament la intenció de l'hospital de reservar cap llit per a les mútues. I va assegurar que aquests s'ocupen segons les necessitats assistencials de cada moment.

2
serveis
han quedat afectats per les retallades des de l'any 2011.
200
persones
van participar en l'acte de protesta, que es va acabar ahir al matí amb un esmorzar popular.
15
quilòmetres
de distància hi ha entre l'hospital de Blanes i el de Calella.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.