Salut

Salut

La biblioteca de Girona va al Trueta

L'hospital de Girona disposa d'un servei de préstec de llibres als pacients ingressats fruit d'un acord amb la biblioteca municipal i l'associació Biblioarreu

Disposa de més de 300 títols

Des que la biblioteca va tancar les portes, el Trueta és l'únic punt de préstec de la ciutat

Els pacients que estan ingressats a l'hospital Josep Trueta de Girona poden gaudir, des del 16 de setembre, d'un servei de préstec de llibres, DCV i música arran d'un conveni que s'ha signat entre el centre hospitalari, la biblioteca pública de Girona i l'associació Biblioarreu. Traginant un carretó ple de material, una voluntària de Biblioarreu passa dos dies per setmana per les habitacions dels malalts per oferir-los la possibilitat de llegir un llibre, una revista, un còmic, o veure una pel·lícula o escoltar música. I, si no tenen el carnet de la biblioteca de Girona, la voluntària el tramita en aquell mateix moment. Si la persona ingressada vol un llibre determinat o d'una temàtica específica, la voluntària es responsabilitza de localitzar-lo i de portar-lo el dia que torni al Trueta. En cas que no hagi acabat de llegir el llibre en el moment de l'alta hospitalària, el pacient se'l pot emportar a casa i tornar-lo a la biblioteca més propera. Actualment, aquest servei de préstec disposa d'un fons de més de 300 títols. “Qualsevol hospital modern ha de vetllar perquè l'estada hospitalària sigui al més amable possible. I la gent no únicament té salut perquè pren una determinada medicació o rep unes cures, sinó que a través de la cultura també pot millorar el seu estat d'ànim”, va raonar ahir el director del Trueta, Antoni Juan Pastor, convençut dels beneficis del consum de lectura i entreteniment en la recuperació dels malalts.

“Per a la biblioteca, portar llibres als malalts és una obligació. Ha d'arribar a tot arreu. I si el pacient no pot anar a la biblioteca, aleshores nosaltres anem a ell”, va exposar la directora de la Biblioteca de Girona, Lourdes Reyes. Des que la Biblioteca de Girona va tancar les portes per trasllat, el Trueta s'ha convertit en l'únic punt de préstec, si bé es treballa amb la idea d'estendre-ho a altres hospitals i residències de gent gran. “Allà on els usuaris no es puguin moure, nosaltres hi arribarem. Considerem que el dret a tenir accés a la cultura és comparable al dret a la sanitat”, va argumentar Reyes. Els pacients han rebut de bon grat la iniciativa. La voluntària de Biblioarreu Imma Garolera va explicar ahir, a tall d'anècdota, que un pacient que havia estat suturat li havia comentat que els punts li feien mal perquè reia molt amb el llibre que tenia entre mans.

Es busquen lectors

Lligat amb aquest projecte, se'n vol engegar un altre que consisteix a oferir als malalts ingressats una estona de lectura (una hora a la setmana) a càrrec de voluntaris. En aquest cas, els pacients podran triar el llibre que els agradaria escoltar o fins i tot el voluntari podrà fer els seus suggeriments en funció de les necessitats, interessos o circumstàncies del pacient que hi vulgui participar. Per tal de poder-lo posar en marxa, l'associació Biblioarreufa una crida a totes les persones que puguin estar interessades a fer de lectors perquè ho facin saber a través del correu electrònic biblioarreu@[email protected].

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.