Salut

salut

El pla per detectar el càncer de còlon arriba a Palafrugell

El programa s'ha començat a desplegar aquest any i ja s'ha fet a les ABS de Torroella i la Bisbal, amb una participació del 40% de la població diana

Un total de 7.059 persones d'entre 50 i 69 anys de Palafrugell seran convidades, entre el setembre i el gener del 2014, a participar en el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte que s'ha començat a implementar aquest any a la regió sanitària de Girona. El pla es va començar a desenvolupar a l'àrea bàsica de salut (ABS) de Torroella de Montgrí i va continuar per l'ABS de la Bisbal. A Torroella hi va participar un 46% de la població diana (3.437 habitants) i en un 5,7% dels casos les proves –una anàlisi de la femta per mirar si hi ha restes de sang– van donar un resultats positiu. A la Bisbal la participació va ser d'un 38% de les persones convidades (3.926) i les proves van donar positiu en un 5,37% dels casos. Per confirmar o descartar que hi hagi un càncer, les persones que han donat positiu són citades per fer-se una colonoscòpia a l'hospital de referència (en aquest cas, el de Palamós). El Departament de Salut valora positivament el percentatge de persones que han participat en el pla.

El desplegament del pla a tota la comarca del Baix Empordà es farà en dos anys. El desplegament a tota la regió sanitària es farà de forma progressiva. A la demarcació de Girona, cada any es diagnostiquen 288 casos nous de càncer de còlon i recte en homes i 185 en dones.

Tres centres, candidats als Top 20

Els hospitals de Campdevànol, Sant Jaume d'Olot i la clínica privada Onyar de Girona han quedat finalistes en els premis Top 20 que organitza anualment la companyia de serveis d'informació sanitària Iasist. Els tres centres han estat nomenats en la categoria de gestió hospitalària global. I els hospitals de Campdevànol i Olot han quedat, a més, finalistes en l'àrea clínica d'atenció a la dona. El programa guardona els centres que obtenen millors resultats de qualitat, funcionament i eficiència econòmica en gestió. El 15 d'octubre Iasist donarà a conèixer el nom dels centres considerats els millors de l'Estat espanyol. Els tres centres esmentats ja van resultar guardonats l'any passat amb aquests premis, un reconeixement que també va tenir l'hospital de Figueres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.