Salut

La contaminació ambiental ja es considera cancerígena

L'agència internacional que investiga el càncer la relaciona directament amb l'aparició de tumors als pulmons i la bufeta

El 2010 va provocar 223.000 morts

La contaminació és, per si mateixa, un element cancerigen. L'Agència Internacional per a la Investigació del Càncer (IARC) la va incloure ahir en la llista d'elements que provoca aquesta malaltia als humans, ja que té una especial incidència en els tumors de pulmó i bufeta. Fins ara, aquest organisme vinculat a l'Organització Mundial de la Salut havia tractat per separat els diversos elements químics suspesos en l'aire en micropartícules. Ara, però, ha qualificat la pol·lució en conjunt com a causant del càncer.

“Ara sabem que la contaminació de l'aire no és només un risc important per a la salut en general, també és una causa ambiental de mort per càncer”, va indicar ahir Kurt Straif, responsable d'elaborar la llista d'agents cancerígens, en què també hi ha l'amiant, el plutoni, la radiació ultraviolada i el fum del tabac, entre altres elements. La decisió es fonamenta en les creixents evidències científiques sobre la relació directa de la inhalació de material en partícules nociu i almenys 223.000 morts que hi va haver el 2010 a tot el món.

Tot i que les condicions de l'aire varien molt d'un lloc a un altre, aquesta nova qualificació s'aplica a tot el planeta i l'IARC espera que sensibilitzi els governs sobre la necessitat de regular les emissions contaminants.

Avenç en tumors al pàncrees

Investigadors de l'hospital universitari Vall d'Hebron i del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia han pres part en un estudi sobre la combinació de dos fàrmacs que pot millorar sensiblement la supervivència dels malalts amb càncer de pàncrees avançat. En el treball han participat 861 pacients que es van dividir en dos grups. Als malalts d'un grup se'ls va administrar únicament gemcitabina i als de l'altre, aquest medicament combinat amb nab-paclitaxel. La mitjana de supervivència dels que prenien el còctel de medicaments va ser de 8,5 mesos, mentre que la dels altres va ser de 6,7. La taxa de supervivència a l'any va ser del 35% contra el 22%, i als dos anys, del 9% i el 4%. Les tumoracions al pàncrees són la quarta causa de mort relacionada amb el càncer.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.