Salut

El cigarret electrònic es cola als instituts

L'ús del dispositiu en espais públics comença a generar conflictes

Molts pares el compren als fills adolescents perquè deixin de fumar tabac

Salut vol pressionar perquè la norma antitabac s'apliqui a l'‘e-cig'

Quan ja s'havia desterrat el tabac dels espais públics, apareix el cigarret electrònic i, aprofitant un buit legal, irromp als restaurants, oficines, transports públics, locals nocturns i, fins i tot, als centres educatius de secundària i a les universitats. De moment, són casos puntuals, però el cigarret electrònic s'ha colat fins i tot dins de les aules. Diverses botigues especialitzades confirmen que, a més dels clients que volen deixar de fumar o els que ho volen seguir fent en espais on està prohibit, un segment important de compradors són pares i, sobretot, mares que compren el dispositiu per als seus fills, sovint adolescents, amb l'objectiu que deixin el tabac.

Les limitacions que imposa la llei del tabac no són, almenys de moment, aplicables al cigarret electrònic –o e-cig, com ja es denomina utilitzant la terminologia anglosaxona–. Així doncs, el conflicte està servit: podem exigir a un usuari de cigarret electrònic que s'abstingui de fer-lo servir al metro, a la feina o en un bar? Amb la llei a la mà, sembla que no. Se'n pot prohibir l'ús als instituts? Ara per ara, la via per fer-ho de manera immediata serien les normatives internes. De moment, però, ni Ensenyament ni Salut han fet recomanacions específicament adreçades als centres educatius.

L'únic sector que ha prohibit expressament l'ús dels cigarrets electrònics, equiparant-los als convencionals, ha estat la xarxa de centres sanitaris. Va ser un primer pas que Salut va voler mostrar com a mesura exemplar. De moment, però, l'exemple no s'ha seguit gaire. O, com a mínim, no de manera expressa i ferma.

El director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPC), Antoni Mateu, reconeix que l'administració està sent “lenta” a l'hora de reaccionar i d'actuar. Mateu assegura que en el Departament de Salut hi ha una “gran preocupació”, ja que la irrupció del cigarret electrònic “posa en perill l'esforç de molts anys” contra el tabaquisme. La raó d'aquest temor no és tant l'efecte que el consum de cigarrets electrònics pot tenir en la salut –que també–, sinó el fet que, segons Mateu, el seu ús “desnormalitza” el que ja tothom veu com a normal i gairebé ningú discuteix: que als espais públics no es fuma.

Dijous passat, en la comissió de Salut del Parlament, el conseller, Boi Ruiz, va fer balanç de l'atenció sanitària del primer semestre de l'any i va esmentar la irrupció dels cigarrets electrònics com una de les principals “amenaces” de la lluita contra el tabaquisme. L'endemà, es va reunir el Consell Assessor del Tabaquisme, un organisme del qual s'espera que es pronunciï aviat sobre el tema i faci recomanacions concretes. Per exemple, el consell podria recomanar al Departament de Salut que sol·liciti al Ministeri de Sanitat l'aplicació de la llei antitabac als cigarrets electrònics, pel que fa a les limitacions tant del consum com de la venda i la publicitat. Però també es podria tirar pel dret i plantejar l'actuació del govern, per tal que promogui actuacions específiques a Catalunya a través del Parlament.

A Catalunya, el tabac provoca una mort cada hora de manera directa o indirecta. Són 8.400 morts l'any. Al voltant del 28% de la població de més de 15 anys és fumadora habitual o ocasional. Reduir al màxim la incorporació de nous fumadors joves és un dels eixos bàsics de la lluita contra el tabaquisme. I el cigarret electrònic suposa una amenaça en aquesta estratègia, ja que, segons Mateu, es podria convertir en “la porta d'entrada” d'una nova generació de fumadors.

El mercat dels cigarrets electrònics mou uns 1.500 milions d'euros anuals a tot el món i uns 450 a la Unió Europea. La Societat Espanyola de Pneumologia ha advertit que el fet que sigui un producte nou i que es pugui trobar amb gustos diferents el fa especialment atractiu per als joves. Segons un estudi fet al Regne Unit i publicat en la revista American Journal of Preventive Medicine, els joves són els que més coneixen el producte i estan al capdavant d'aquest consum. Un altre estudi dut a terme pels Centres de Control de Malalties i Prevenció (CDC) dels Estats Units va revelar que l'any 2012 el 10% dels estudiants d'instituts nord-americans tenien un cigarret electrònic, quan l'any 2011 eren el 4,7%. L'estudi va constatar que el 76,3% dels alumnes que utilitzen el dispositiu continuen consumint tabac convencional.

Antoni Mateu alerta del risc que l'e-cig esdevingui un símbol de modernitat equiparable al que va passar als anys seixanta i setanta amb el tabac. De moment, el Parlament Europeu ha rebutjat considerar el cigarret electrònic un producte medicinal i l'equipara al tabac convencional, tot i que la majoria d'estats no tenen una regulació clara sobre el seu ús.

El cigarret electrònic podria ser la porta d'entrada de nous fumadors. Estem trigant a reaccionar
Antoni Mateu
dir. agència salut pública
És una amenaça per a la salut pública. Cal veure si hi posem les mateixes limitacions que al tabac
Boi Ruiz
conseller de salut
10
per cent
d'alumnes d'instituts dels EUA tenien l'‘e-cig' el 2012.
1.500
milions
d'euros mou el negoci de l'‘e-cig' al món en un any.

Ajuda per deixar de fumar o per continuar fumant?

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) no ha reconegut el cigarret electrònic com un mètode per deixar de fumar i, de fet, en desaconsella l'ús, almenys fins que no hi hagi estudis que en clarifiquin els efectes. Fins ara, només un estudi neozelandès publicat en la revista Lancet ha obtingut resultats equiparables entre el cigarret electrònic i els pegats de nicotina pel que fa a l'eficàcia com a mètodes per deixar de fumar. “Però la mostra era petita i es va obtenir el mateix percentatge d'èxit entre els voluntaris que havien pres placebo”, puntualitza el director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Antoni Mateu.

Els cigarrets electrònics contenen diferents dosis de nicotina, la mateixa substància addictiva del tabac, que, a més, produeix efectes nocius cel·lulars i vasculars. De moment, no hi ha estudis definitius dels efectes que pot causar la inhalació del líquid dels cigarrets electrònics (entre altres substàncies, conté propilenglicol, un poderós irritant), ni de com pot afectar els fumadors passius el vapor que se'n desprèn. Molts experts ja han alertat del risc que sigui cancerigen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.