Salut

salut

Més de la meitat dels malalts renals del Trueta fan diàlisi a casa seva

Un total de 52 pacients van fer servir, l'any passat, la diàlisi peritoneal, i l'objectiu és que arribi a un 30% dels afectats de tota la regió sanitària

El 58% dels pacients de l'hospital Josep Trueta de Girona que han de seguir un tractament de diàlisi el fan al seu domicili a través de la diàlisi peritoneal (DP). La DP és un tractament senzill que no requereix l'ús d'equips tècnicament gaire avançats. La diferència respecte a l'hemodiàlisi clàssica –la que es fa als hospitals– és que la sang es tracta sense fer-la sortir del cos. En aquest cas, el líquid de diàlisi s'introdueix a l'abdomen a través d'un catèter que s'implanta quirúrgicament al malalt renal. Un sistema que li permet seguir el tractament des de casa seva. L'any passat van seguir aquest tipus de tractament 52 pacients de diàlisi del Trueta, una quantitat que representa el 58% de les diàlisis que fa l'hospital de Girona i que el situa com a capdavanter al país en aquesta matèria.

Des de l'hospital, es destaca que, a banda de ser un tractament còmode per als afectats, els permet mantenir la seva independència i les activitats diàries. També es destaca que evita les baixes laborals que sovint provoca el fet d'haver d'anar al centre a rebre el tractament i que redueix costos. El servei de nefrologia del Trueta ha calculat que si aquest tractament arribés al 30% de tots els malalts de la regió sanitària –índex que recomanen les societats científiques–, hi hauria un estalvi de més de 3,6 milions d'euros. Ara mateix, en la totalitat de la demarcació de Girona només es fan un 5% de DP.

Per tal de donar a conèixer aquesta tècnica entre els pacients amb malaltia renal crònica, el servei de nefrologia va implantar, fa dos anys, un procés educatiu estructurat per informar-los de les característiques del tractament. Des d'aleshores, el nombre d'usuaris de DP s'ha multiplicat per quatre.

LA XIFRA

58
per cent
dels pacients de diàlisi del Trueta segueixen el tractament a casa i això fa que guanyin en comoditat.

Comprovar l'estat de les artèries

Neuròlegs del Trueta faran, demà, des de les nou del matí fins a les dues de la tarda, al vestíbul del centre, ecografies de Doppler a les persones que vulguin comprovar l'estat de les seves artèries. L'activitat es farà amb motiu del Dia Mundial de l'Ictus, que és la segona causa de mort a l'Estat –la primera en dones– i la primera causa de discapacitat greu. Cada any, 1.700 gironins tenen un infart cerebral, però només la meitat arriben a l'hospital durant les sis primeres hores des de l'inici de l'ictus, un temps que és clau en el tractament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.