Salut

Salut

El Trueta arxiva el paper

L'hospital de Girona ha decidit emmagatzemar les 116.762 històries clíniques en paper que quedaven al centre en una nau externa

Els informes antics es consulten poc i només per a recerca i docència

A tots els pacients que han passat per l'hospital Josep Trueta de Girona, amb 57 anys d'història, se'ls ha obert una història clínica. Un informe que abans es feia en paper i que va fer que l'arxiu arribés a contenir-ne fins a 700.000. Però amb la digitalització de les dades la consulta de les històries clíniques en paper és testimonial: s'utilitzen per a activitats de recerca i de docència més que no pas per a activitats assistencials. D'aquí ve que la direcció del centre hagi decidit traslladar a una nau situada fora del recinte hospitalari les històries clíniques que encara quedaven en servei, un total de 116.762, les quals van ser obertes, gairebé totes, abans del 2009. Aquell any l'Institut Català de la Salut (ICS) va posar en marxa un programari de gestió integrada basat en tecnologia SAP que permet als professionals de l'hospital consultar la informació digitalitzada, el programa Argos.

No obstant això, el procés d'externalització de les històries clíniques en paper es va iniciar l'any 2001, quan s'hi va traslladar una part de la documentació clínica denominada passiva, és a dir, la que fa més de dos anys que no es consulta. Al llarg d'aquests anys, s'hi han fet altres trasllats importants. Ha estat ara, però, que la direcció del centre ha decidit que ja no hi ha necessitat de tenir un servei i una ubicació específica a l'hospital. I només un cop per setmana es portaran al centre les històries que els facultatius necessitin consultar.

Abans de la implantació del programa Argos es movien cada dia des de l'arxiu més de mil històries. En canvi, aquest any només s'han servit de mitjana quatre històries clíniques al dia.

L'arxiu ha tingut la seva pròpia història. L'any 1987, arran d'un episodi de fortes pluges, es va inundar una bonapart del semisoterrani, on estava situat el servei. El contingut dels sobres (carpetes amb escrits, anàlisis i radiografies) va estar, durant un temps, estès als patis de l'hospital perquè s'assequés al sol. En total, s'hi van haver d'assecar unes sis mil històries clíniques.

L'any 1988 va arribar la informatització de l'arxiu a càrrec d'uns informàtics de la Politècnica de Girona. La informatització de les històries clíniques va suposar un pas important en la gestió de l'arxiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia