Salut

Set segles d'hospital a Figueres

El centre sanitari va celebrar el 700 aniversari en un acte al Teatre El Jardí

Un llibre recull la història de la institució

El conseller Boi Ruiz va agrair el sacrifici fet pels treballadors

L'hospital de Figueres va commemorar ahir els seus 700 anys d'història, amb un acte públic al Teatre El Jardí. L'acte va servir per presentar el llibre 700 anys de l'Hospital de Figueres, que ha publicat la Fundació Salut Empordà, que gestiona el centre hospitalari. S'hi recull la trajectòria de la institució més antiga de la ciutat. Els autors són els historiadors Miquel Àngel Fumanal, Joel Colomer, Antoni Egea i Inés Padrosa.

A l'acte hi va participar el conseller de Salut, Boi Ruiz, que va destacar que la sanitat pública i el seu funcionament es deu a “centres precursors” com l'hospital de Figueres. Ruiz va dir que és “un luxe” tenir el centre en el sistema de salut català. I va fer referència a les retallades als funcionaris: “Malgrat la crisi estem aguantant pel sacrifici dels seus professionals i el seu poder adquisitiu. Hem de reconèixer el deute que tenim.”

També l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va fer-hi referència destacant el “moment d'esplendor” que viu l'hospital “malgrat les retallades”. I va vaticinar: “Som un equip fort. Set segles d'esforç ens avalen. Tirarem endavant.” Felip també va reivindicar: “No és l'hospital de Figueres, és de tot l'Empordà.”

La infermera Roser Fàbrega, una de les treballadores més antigues, va recordar l'evolució de l'hospital des del 1980, quan ella va començar-hi a treballar. I va dir. “Hi ha hagut temps molt difícils, però els hem superat. La crisi no ha modificat la nostra professionalitat perquè la nostra prioritat és l'atenció, i així seguirà sent.”

Com va recordar l'historiador que ha coordinat el llibre, Miquel Àngel Fumanal, el centre empordanès es va fundar l'1 de juliol del 1313, al carrer de la Jonquera. Es va poder construir gràcies a la donació de béns que van fer Bernat Jaume i la seva esposa Garsenda. Més que curativa, l'activitat estava més centrada en l'aixopluc de persones pobres. Al segle XVII el centre va quedar obsolet i es va traslladar el servei a un nou edifici fora muralles, a la plaça de la Font Lluminosa. Es va fer en un terreny adquirit pel municipi i no en un de donat per Úrsula Roca, com es pensava fins ara. Es va posar en servei el 1620.

Amb la Guerra Civil, l'hospital va ser confiscat i es va haver de buscar un altre edifici. Però els bombardejos del 8 de juny del 1938 van fer que haguessin d'endur-se els malalts fora de la ciutat. En l'atac, l'edifici va quedar derruït i es va instal·lar al carrer Monturiol, mentre es construïa un nou edifici a l'emplaçament actual. El 1956 hi entrava el primer malalt. Ahir també es va destacar la importància que el 1981, amb les competències de sanitat transferides a la Generalitat, la Generalitat comencés a contractar els serveis de l'hospital.

L'acte va ser presentat pel periodista Francesc Cruanyes, que va dir que uns dels moments que més recorda com a periodista va ser l'agonia i la mort de Salvador Dalí al centre. Va acabar amb l'actuació d'Andrea Motis, Juan Chamorro i Josep Travé. Al teatre hi van assistir l'exconsellera de Salut Marina Geli, alcaldes de la comarca, exalcaldes i patrons de la fundació, entre altres autoritats.

1608
Trasllat fora muralles
. L'hospital havia quedat petit, i gràcies a una donació d'Úrsula Roca es va fer un nou edifici a l'actual plaça Doctor Vila. El 1620 ja funcionava.
1808
Sense servei
. Entre el juny d'aquell any i el maig del 1809 l'hospital no va donar servei, per la guerra del Francès. En la Guerra Gran havia quedat derruït en part.
2010
Abril
Segona ampliació
Es va inaugurar el nou edifici de 7.000 m², que s'havia començat a fer el 2007 i que va suposar incrementar la superfície un 40%. També es van reformar els espais que havien quedat alliberats amb el trasllat de serveis.

LES FRASES

1981
Moment crucial.
Aquell any, amb les transferències sanitàries a Catalunya, la Generalitat va començar a comprar serveis a l'hospital i el 1985 aquest es va incorporar a la XHUP.
1987
Ampliació
Van començar les obres de reforma i ampliació, amb les consultes externes, urgències i un nou servei de diàlisi. La reforma va culminar el 1996.
És un luxe tenir un hospital com el de Figueres, amb vocació de servei públic
Boi Ruiz
conseller de salut de la generalitat
1313
1 juliol
Es va fundar
el centre sanitari empordanès, després que el matrimoni format per Bernat Jaume i la seva dona Garsenda va donar els seus béns per a la construcció d'un centre. El primer edifici estava situat al carrer de la Jonquera.
1943
8 de setembre
Primera pedra de l'edifici actual
Els bombardejos del 1938 van deixar inservible l'hospital. I l'Ajuntament de Figueres va comprar els terrenys on es va construir un nou edifici.
No hi ha tantes ciutats que puguin celebrar que tenen un hospital de 700 anys
Marta Felip
alcaldessa i presidenta del Patronat de la Fundació

Clouen els actes d'aniversari

La presentació pública, ahir al vespre, del llibre que recull la història de l'hospital de Figueres ha estat l'acte principal que ha servit per cloure les diverses activitats que s'han fet per commemorar l'aniversari al llarg dels últims mesos d'aquest 2013. El dia 10 de novembre l'hospital ja va organitzar una cursa popular en què van participar unes 250 persones i que la Fundació Salut Empordà valora molt positivament.

A més, ha organitzat un concurs de pintures per escollir l'obra més representativa dels 700 anys de l'entitat.

A més, l'hospital de Figueres ha encarregat dues obres pictòriques perquè siguin sortejades. Són obres de Daniel Lleixà i Miquel Duran. Precisament ahir es van fer públics els guanyadors del sorteig de les dues pintures.

L'hospital també va voler implicar la ciutadania figuerenca demanant que col·laborés amb fotografies antigues que poguessin conservar, per tal de fer el llibre presentat ahir públicament.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia