Salut

salut

Més de 4 mesos per fer una ressonància magnètica

Els metges de família avisen de les dificultats perquè es tramitin les peticions d'algunes proves de diagnòstic

Més d'un 50% de les sol·licituds amb caràcter preferent que els metges de família tramiten per fer una ressonància magnètica triguen, a la regió sanitària de Girona, quatre mesos a ser ateses. I aquest és el mateix temps de resposta que tenen més del 75% de les peticions ordinàries per fer un electromiograma. Aquestes són algunes de les dades que recull un estudi fet per la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic) sobre les condicions a les quals han de fer front els metges de capçalera a l'hora de demanar determinades proves diagnòstiques. A través d'aquest estudi, la Camfic conclou que, dins del territori català, hi ha greus diferències en l'ús i accessibilitat d'exploracions complementàries i visites especialitzades. I avisen de les desigualtats que aquestes diferències poden causar en l'atenció primària. Així, l'estudi es fa ressò de les dificultats per demanar, per exemple, una colonoscòpia: a Lleida, només es tramiten un 23% de les peticions; a Girona, un 55%, i a la resta del país la taxa se situa per sobre del 85%.

La Camfic conclou que en els darrers dos anys ha augmentat l'endarreriment en el temps d'espera per fer les proves complementàries i per a les visites a les consultes dels especialistes. “Hi ha diferències evidents entre els territoris en l'accessibilitat a les proves que pot demanar el metge des de l'atenció primària, cosa que origina iniquitats”, sosté la Camfic. La diputada del PSC al Parlament de Catalunya Marina Geli ha manifestat que els retards a l'hora d'accedir a les proves de diagnòstic i la visita a l'especialista són, juntament amb l'augment de les llistes d'espera per operar-se, les conseqüències més visibles de les retallades en salut. El PSC va denunciar recentment que en els darrers tres anys s'ha doblat, a les comarques gironines, el nombre de pacients en llista d'espera per als procediments quirúrgics amb temps de garantia: ha passat de les 4.251 persones a finals del 2010 a les 8.280 del juny de l'any passat.

LES XIFRES

75
per cent
de les peticions ordinàries per fer un electromiograma triguen quatre mesos a ser ateses.
55
per cent
és la taxa de colonoscòpies que es fan a la regió sanitària de Girona a petició de l'atenció primària.

La participació de 400 facultatius

L'estudi de la Camfic ha estat elaborat a partir de les respostes donades per 373 afiliats en una enquesta en línia voluntària i anònima. La procedència de les respostes van ser: 92 de Barcelona; 73 del Maresme; 26 del Camp de Tarragona; 75 de Costa de Ponent; 37 de Girona; 17 de Lleida; 9 de Terres de l'Ebre i 44 de la zona Centre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia