Salut

salut

El suport a les víctimes d'emergències, a debat a Girona

Un expert diu que afectats de crisis i catàstrofes creuen que embogeixen

Duque exposa com supervivents de l'atac del 2004 al metro de Madrid van superar el trauma

Un expert en intervenció en crisis i emergències va ser ahir a Girona en una jornada de debat sobre el suport psicològic a les víctimes. En una xerrada al Parc Científic i Tecnològic, Francisco Duque, psicòleg de l'hospital universitari Gregorio Marañón de Madrid, va aportar la seva experiència i va afirmar que alguns afectats de crisis i catàstrofes tenen la sensació d'estar embogint.

Duque treballa amb víctimes des de fa molts d'anys. Va relatar ahir la seva experiència en els atemptats islamistes als trens de rodalies de Madrid l'any 2004, en què va haver-hi gairebé 200 morts, sobre la qual ha escrit un llibre. Diu que el trauma mai no és etern. “Tots els pacients tractats estan d'alta des del 2006. Hi ha gent que ha perdut una cama o totes dues i duen pròtesis, però continuen caminant. Els agrada el que veuen i són protagonistes de la seva vida”, va explicar ahir al migdia.

El trauma, sosté Duque, se supera per molt terrible que sigui l'experiència, però no s'oblida. Per l'expert madrileny, l'atenció a una víctima d'una catàstrofe natural també té per objectiu “refer una estructura que s'ha col·lapsat”. “El terrorisme té l'aspecte d'intencionalitat i provoca una sensació diferent de por, d'angoixa. És cert.”

Després dels atacs terroristes de l'11 de març del 2004, Duque i un equip de quaranta persones van treballar de manera intensa durant gairebé tres mesos al seu hospital de Madrid. En les primeres quatre hores, van atendre gairebé 300 persones, 115 de les quals van ser ingressades.

Primer postgrau

Duque va ser ahir a Girona per inaugurar el primer postgrau Intervenció psicològica en crisis i emergències, que organitzen el Dipsalut i el grup de treball en intervenció d'emergències del Col·legi de Psicòlegs de Girona, que dirigeix Jordi Frau. Una trentena de persones s'han inscrit en el postgrau de la Fundació de la UdG, que dirigeix Jordi Ruiz i que coordina l'esmentat Frau.

LES FRASES

El primer que fem és orientar-los en el trauma i trobar normals les reaccions, per violentes que siguin. Hi ha gent que diu: ‘Estic embogint?'
Després d'un accident, les persones estan atrapades, però no són indefenses
Francisco Duque
Psicòleg de l'hospital univ. Gregorio Marañón de Madrid

Autòmats, estàtues i ninots: mecanisme de defensa

En la seva intervenció a l'auditori Jaume Casademont del Parc Científic i Tecnològic de la UdG, Francisco Duque va explicar que supervivents d'accidents o d'atemptats amb víctimes mortals tenen una percepció singular dels fets: no veuen cossos. “L'angoixa que genera el concepte de mort fa que n'eliminem el concepte. És un fenomen curiós i posem distància amb alguna cosa que angoixa molt i no es pot suportar. És un mecanisme de defensa. Per això, els supervivents veuen autòmats, estàtues o ninots, però no cadàvers”, va explicar en una pausa de la seva jornada.

Duque fa xerrades per a grups d'emergències, psicòlegs i treballadors de la Creu Roja d'arreu de l'Estat. Diu que el Samur de Madrid és un dels col·lectius més ben preparats per atendre víctimes d'accidents. Ahir, a Girona, va parlar per a més d'un centenar de persones. Hi havia personal d'infermeria i d'assistència i professionals d'intervenció, com ara de Protecció Civil o dels Bombers de la Generalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia