Salut

Incubadora de talent

La fundació Biocat posa en marxa un programa formatiu per impulsar la innovació i l'emprenedoria en el sector sanitari

Els alumnes han de dissenyar nous productes o serveis per solucionar necessitats no cobertes

Durant dos mesos, s'han convertit en l'ombra dels metges i infermeres de la unitat de neonatologia de l'hospital Sant Joan de Déu. Han seguit de prop l'evolució de cada nadó ingressat i han compartit angoixes i alegries amb els pares i mares. En Marc, en Mattia, la Susan i l'Arnau han fet una immersió en un món que, fins ara, els era del tot aliè i desconegut, amb l'objectiu d'identificar necessitats no resoltes a l'entorn hospitalari i proposar-hi solucions.

Ells són els quatre integrants d'un dels tres equips que participen en la primera edició del programa formatiu Design Health (d-Health), que la fundació Biocat ha posat en marxa dins de la iniciativa Moebio, amb la qual vol impulsar la innovació i el talent emprenedor dins del sector de la salut.

Perfils complementaris

Els quatre companys tenen perfils acadèmics diferents, però complementaris. En Marc té 24 anys i és biòleg amb un màster en enginyeria biomèdica. En Mattia, de 28 anys, va estudiar enginyeria de telecomunicacions a Brescia (Itàlia) i està fent un doctorat en bioinformàtica a Barcelona. La Susan té 49 anys i una àmplia trajectòria professional, primer com a advocada a Nova York i, en els darrers anys, en l'àmbit de desenvolupament de negoci a Espanya i Portugal. El més jove del grup, l'Arnau, de 23 anys, també és enginyer de telecomunicacions i ha col·laborat en un projecte de telemedicina amb una ONG al Perú.

Entre tots quatre hauran de desenvolupar un nou producte o servei, que doni resposta a alguna necessitat no resolta o que aporti una millora substancial en l'assistència. Un cop dissenyada la proposta, els alumnes confeccionaran un pla de negoci i la podran presentar a un panell d'inversors internacionals. A més, podran aspirar a un premi internacional de 200.000 dòlars que la companyia mexicana de tecnologia sanitària Alandra Medical Inc ha convocat per seleccionar projectes competitius.

“En aquestes setmanes, fins i tot hem fet guàrdies nocturnes i al final hem recopilat unes 400 observacions sobre aspectes en què creiem que hi ha potencial d'innovació”, afirma en Marc. “Els alumnes tenen una visió nova i gens contaminada. Pregunten amb total llibertat i això és fonamental a l'hora d'innovar”, assegura Jorge Juan Fernández, director acadèmic de Moebio.

Les unitats de neonatologia són espais on l'elevat grau de tecnificació ha de ser compatible amb necessitats tan humanes com aprofundir en el vincle físic i emocional entre els nadons (la majoria prematurs) i els pares. “De seguida vam veure que qualsevol proposta que féssim havia de facilitar encara més el contacte entre els nounats i els seus pares”, afirma l'Arnau. El doctor Martí Iriondo, cap del servei de neonatologia de l'hospital, ha estat l'enllaç dels alumnes del programa d-Health amb el dia a dia de la unitat.

Fins a finals de febrer, els alumnes tenen temps per seleccionar una idea i dissenyar una solució. De moment, encara han de donar-hi moltes voltes, però tenen clar que “cal buscar maneres perquè el contacte amb el nadó es mantingui quan els pares han de marxar de l'hospital”, afirma la Susan.

Una de les possibilitats que l'equip té en ment és desenvolupar alguna aplicació de telemedicina que faciliti el contacte visual amb el nadó. “Els pares no poden ser aquí les 24 hores. I sabem que això els angoixa moltíssim”, assegura l'Arnau. “Els podríem facilitar una eina per reduir l'estrès en aquests moments”, avança.

Un altre eix sobre el qual han estat treballant els alumnes és el disseny de productes sanitaris que s'adaptin a la fisiologia i les característiques dels nadons prematurs. “La majoria de productes, com les vies i els catèters, són versions més petites de les que s'utilitzen per als adults”, observa en Mattia. “Cal pensar en nous dissenys i nous materials, perquè a un nadó tan petit no li pots demanar que s'estigui quiet, per exemple”, afegeix.

A finals d'abril, els quatre alumnes presentaran un projecte i un pla de negoci, juntament amb els altres dos equips que han pres part en el programa i que s'han submergit en el dia a dia de la unitat d'arítmies de l'hospital Clínic i de dany cerebral de l'Institut Guttmann.

8
mesos
és el temps de què disposen els alumnes per detectar necessitats no resoltes, dissenyar un nou producte o servei i desenvo- lupar un pla de negoci.
12
postgraduats
amb formació en ciències de la vida, enginyeria, informàtica, disseny o economia i empresa participen en la primera edició del programa d-Health de Biocat.

Impuls per a la bioregió catalana

La fundació Biocat ha impulsat el programa de formació d-Health en col·laboració amb la Universitat de Stanford (EUA), que va posar en marxa una iniciativa similar ara fa dotze anys, gràcies a la qual s'han creat 26 empreses i s'han generat patents per valor de 200 milions de dòlars. Biocat aspira a convertir el d-Health Barcelona en una incubadora de talent per desenvolupar l'emprenedoria en salut i per consolidar aquest sector empresarial i de coneixement a Catalunya.

La bioregió de Catalunya disposa de 520 empreses relacionades amb la biomedicina i una seixantena tenen com a activitat principal la recerca i producció de tecnologies sanitàries. A més, hi ha unes 40 companyies més dedicades a produir programari, dispositius electrònics, material, etc. d'aplicació en salut. Totes aquestes empreses podrien esdevenir socis clau per al desenvolupament de nous productes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia