Salut

salut

Mor una dona de 47 anys al Trueta a causa de la grip A

Va morir 24 hores després de ser ingressada a causa de les complicacions provocades per una infecció bacteriana

Actualment, a l'UCI de l'hospital de Girona hi ha un altre malalt de grip

Una dona de 47 anys que dijous va haver de ser ingressar a l'hospital Josep Trueta de Girona a causa del virus de la grip A, va morir vint-i-quatre hores després de l'ingrés. Fonts del centre hospitalari han explicat que la ràpida evolució de la malaltia va fer impossible que els metges poguessin fer res per salvar-li la vida. Segons les mateixes fonts, la pacient va ingressar greument afectada pel virus de la grip A –concretament pel subtipus H1N1– i les complicacions causades per una infecció bacteriana van precipitar el desenllaç. Així ho posen en evidència els resultats dels estudis microbiològics fets al mateix centre. En aquests moments, a la unitat de cures intensives (UCI) del Trueta hi ha un altre pacient afectat també pel virus de la grip.

Dels tres tipus de virus de la grip (A, B i C), el que predomina aquest any és el del tipus A. Les soques predominants són les A(H3N2) i A(H1N1). Aquesta darrera és la mateixa que va causar la pandèmia del 2009 i centenars de morts. El virus A(H1N1) va provocar llavors un índex d'hospitalització molt més elevat de l'habitual i va afectar més persones joves, que, en principi, no pertanyien al grup de risc. L'A(H1N1) era un virus nou contra el qual els humans no havien creat anticossos. Des d'aleshores, l'A(H1N1) circula de manera habitual i en aquests moments ja forma part, juntament amb altres soques, de la composició de la vacuna antigripal.

En l'última setmana, a Catalunya s'han notificat vint-i-set ingressos hospitalaris per virus de la grip. l el 100% dels casos han estat produïts pel virus de la grip A, un 51,4% dels quals pertanyen al subtipus H1N1 i un 48,6% pertanyen al subtipus H3N2. El 69% dels casos greus tenen entre 45 i 100 anys, si bé l'edat mitjana d'afectació és de 60 anys.

L'activitat assistencial ha anat creixent a mesura que avança l'epidèmia de la grip i s'ha situat en un 10% més que l'activitat del mes de novembre, moment en què encara no s'havia declarat la situació d'epidèmia. Des del Departament de Salut es considera que les dades són normals per a l'època. En concret, fins la setmana passada, els hospitals de la xarxa pública de les comarques gironines havien atès 6.942 urgències; els centres d'atenció primària n'havien fet 4.617 i s'havien registrat 787 ingressos hospitalaris.

LES XIFRES

51,4
per cent dels casos
de la grip han estat provocats per la soca H1N1, que l'any 2009 va resultar especialment virulenta.
60
anys
és l'edat que de mitjana tenen els pacients afectats per la grip. Els més grans de 65 anys són més propensos a emmalaltir.
10
per cent
és l'augment que s'ha registrat en l'activitat assistencial en CAP i hospitals des que es va declarar l'epidèmia.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia