Salut

salut

El PSC denuncia que la xifra de pacients que esperen per operar-se ha crescut un 85%

La diputada del PSC Marina Geli afirma que les llistes d'espera de la regió sanitària de Girona són les pitjors de Catalunya i reclama un pla de xoc

Des del 2010 fins al desembre de l'any passat, el nombre de persones que esperen, a la regió sanitària de Girona, per sotmetre's a un dels catorze procediments quirúrgics amb temps de garantia s'ha incrementat en prop d'un 85%: s'ha passat de 4.251 persones a 7.848. Així van denunciar-ho ahir la diputada socialista Marina Geli i la cap de l'oposició a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch, que reclamen al Departament de Salut un pla de xoc pel bienni 2014-2016 per reduir aquestes xifres, que, segons van subratllar, són les més elevades de Catalunya. En aquest sentit, van destacar que l'increment de les llistes d'espera a Catalunya en el període esmentat ha estat d'un 32%, un percentatge inferior al 85% de les comarques gironines, que, segons el PSC, s'emporta un 20% de tot l'augment. L'increment de les llistes d'espera afecta tots els hospitals públics de la demarcació –segons Geli, els números s'han duplicat–i, per patologies, la major part de les persones que esperen es concentren en les operacions de cataractes –s'ha passat de 1.427 persones a 2.613– i la intervenció que registra un temps d'espera més llarg és la pròtesi de genoll. En aquest tipus d'intervencions, s'ha passat de 5,46 mesos de mitjana del 2010 a 9,23 mesos del desembre del 2013. Pel que fa a tota la cirurgia programada, s'ha passat de 9.310 persones el 2010 a 15.212 el 2013, una xifra que representa també un increment del 63%.

La diputada del PSC va fer notar la situació d'involució que s'ha produït des del 2010, moment en què la regió sanitària de Girona “era de les millors de Catalunya, i ara en canvi és la pitjor”. I va atribuir aquesta evolució a la retallada lineal del pressupost per càpita que Salut destina als gironins. “La despesa sanitària per als gironins és de 796 euros per persona i any, un 27% menys que la de Catalunya, que és de 1.095 euros per persona i any”, va destacar Geli. “Les retallades lineals són les responsables de la situació de menys accessibilitat al sistema públic de salut i de més precarietat laboral”, va manifestar l'exconsellera de Salut, que hi va afegir que la demarcació de Girona està maltractada des d'un punt de vista pressupostari. La diputada socialista reclama al govern de la Generalitat que corregeixi aquesta situació de discriminació territorial a l'hora d'assignar el pressupost pel 2014.

Solar i projecte

D'altra banda, Geli i Bosch van reclamar al conseller de Salut, Boi Ruiz, que encarregui, aquest any, el nou projecte del Trueta. “Fa tres anys que esperem que l'encarreguin. Sense solar ni projecte, no ens creiem que hi hagi una vertadera voluntat política de fer un nou Trueta”, van coincidir a destacar. Així mateix, van expressar la seva preocupació per l'estat de l'edifici actual, del qual van ressaltar que s'està envellint, i van reclamar les inversions que el Departament de Salut té previstes pels pròxims anys per al manteniment de l'edifici.

L'estat i l'ús del pavelló de govern del Trueta

La diputada socialista va assegurar ahir que l'estructura de l'edifici del pavelló de govern es troba en molt mal estat i per aquest motiu està completament buit. “És una carcassa buida”, va dir Geli, que en va suggerir l'enderrocament. El cert, però, és que el pavelló de govern està parcialment ocupat. La primavera del 2012, amb la posada en marxa del nou ambulatori, la direcció es va traslladar a l'edifici principal aprofitant que alguns espais havien quedat lliures. Amb aquest trasllat, la primera planta va quedar buida i és l'única que està tancada. També és cert, però, que aquest edifici era un dels primers que havien d'anar a terra d'acord amb l'antic projecte del nou Trueta. Amb tot, des de la direcció s'assegura que s'hi pot continuar fent activitat normal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia