Salut

Sistema innovador per a la detecció del càncer de còlon

Consisteix en la detecció de bacteris de la flora intestinal i podria acabar substituint el test de sang oculta en femta

Amb el nou mètode, es podrien deixar de fer un 30% de colonoscòpies

Els investigadors gironins Xavier Aldeguer i Jesús Garcia-Gil han identificat uns bacteris procedents de la flora intestinal que permeten detectar de forma precoç i eficaç el càncer de còlon, uns nous biomarcadors que podrien substituir el test de sang oculta en femta que s'utilitza actualment en els programes de cribratge poblacional. La tècnica que desenvolupen Aldeguer, cap del servei de digestologia de l'hospital Josep Trueta de Girona, i Garcia-Gil, catedràtic de microbiologia de la Universitat de Girona, es basa a detectar, també en les mostres de femta, la presència augmentada d'uns determinats bacteris associats al càncer colorectal. “El que és realment innovador és l'enfocament: utilitzem els bacteris com a informadors”, destaca el doctor Aldeguer.

Els autors d'aquest nou sistema, pioner al món, asseguren que aquest minimitza els errors que es produeixen amb el test de sang oculta en femta i, com a conseqüència, s'haurien de fer menys colonoscòpies (es reduirien un 30%) i això representaria un estalvi de 30 milions d'euros a tot l'Estat. Així mateix, les llistes d'espera per a les colonoscòpies decreixerien.

Segons va explicar el doctor Aldeguer, el test de sang oculta en femta –la prova a partir de la qual es determina si la persona que passa pel programa de cribratge necessita o no sotmetre's a una colonoscòpia–té problemes de manca d'especificitat –es pot detectar sang en femta a causa, per exemple, d'unes hemorroides– i de sensibilitat –quan es detecta la sang a causa d'un procés tumoral és perquè aquest està en una fase avançada–. El nou mètode, batejat amb el nom de Risck Assessment for Intestinal Disease-Colorectal Cancer (RAID-CRC), té,
a més, capacitat prediagnòstica, fet que permet identificar la població que està desenvolupant càncer de còlon que encara no té manifestacions clíniques.

“Tenim a les mans un marcador amb una potencialitat comercial molt important”, va destacar Aldeguer, que, juntament amb Garcia-Gil, ha posat en marxa l'empresa spin-off biotecnològica Good Gut, SL per buscar el finançament necessari per fer el producte. El sistema ha passat una prova de concepte amb 30 pacients, però cal fer la validació clínica amb una mostra més gran. Calculen que trigaran tres anys a disposar del producte que volen posar al mercat.

El càncer de còlon i recte és la segona causa de mort per càncer en l'àmbit estatal i també mundial. Segons dades de l'OMS del 2008, cada setmana es diagnostiquen 500 nous casos a Europa.

LA XIFRA

30
milions
d'euros s'estalvia-rien en l'àmbit estatal només amb les colonoscòpies que es deixarien de fer.

LA FRASE

Una de cada tres colonoscòpies que es fan actualment és innecessària, i això comporta una despesa que es podria estalviar
Tenim a les mans un biomarcador amb una potencialitat comercial molt important. Cal fer la validació clínica
Xavier Aldeguer
cap del servei de digestologia de l'hospital trueta de girona

Les propietats de la pell de raïm de l'Empordà

Una altra línia de treball de Good Gut és crear un prebiòtic que sigui capaç d'equilibrar descompensacions bacterianes que afecten malalts de Crohn i de còlon irritable. Garcia-Gil va indicar que es tracta de buscar els aliments que serveixen per “alimentar” els bacteris bons de la flora intestinal. Ara treballen en un producte pròxim, com és la pell del raïm de l'Empordà. Els prebiòtics aporten factors nutricionals que fan créixer els bacteris propis de la microbiota intestinal. De fet, la principal línia de recerca de Good Gut, SL és l'estudi de la microbiota intestinal dels individus. Els investigadors conceben la microbiota intestinal com un factor determinant en el sistema immunitari de l'intestí i del desenvolupament de les malalties digestives. L'emprenedora Mariona Serra i Jaume Amat, de Bioemprèn, completen l'equip de l'empresa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia