Salut

JOSEP VILAPLANA

PRESIDENT DEL COL·LEGI OFICIAL DE METGES DE GIRONA (COMG)

“El sentit comú demana fer un nou hospital Trueta”

El nou president del col·legi de metges de Girona creu que totes les forces vives de Girona han d'anar a l'una a l'hora d'apostar per la construcció d'un nou hospital

Vol que la institució es converteixi en un referent

Anestesiòleg de l'hospital Josep Trueta de Girona i de la clínica Bofill, Vilaplana (Girona, 1959) és conegut per la seva tasca en els darrers dotze anys com a delegat del sindicat Metges de Catalunya (MC). S'ha acomiadat del sindicat i també renunciarà a la vocalia que ocupava en el consell d'administració de l'Institut Català de la Salut.
El Trueta no dóna el servei que hauria de donar. Cal un nou edifici que duri cinquanta anys més

Va ser proclamat nou president del col·legi de metges de les comarques gironines el 19 de juny, després d'una de les eleccions més disputades en la història del COMG, amb dos candidats més.

En quina situació s'ha trobat el COMG?
Estem aterrant. La marxa interna del col·legi és bona; és una maquinària que fa molts anys que funciona. Ara per ara, no pensem ni acomiadar ningú ni tampoc contractar més gent. I abans de fer algun canvi intern, ens ho volem pensar molt i molt, i en tot cas serà més endavant.
Quines són les primeres accions que vol emprendre?
Volem dedicar bona part del nostre esforç a situar millor el col·legi en la societat gironina i sobretot entre els metges.
I com pretén fer-ho?
Voldríem que el metge no acudís únicament al col·legi quan té problemes de responsabilitat civil o professional, sinó que també vingués pels serveis d'assessorament de caràcter jurídic i financer. Volem ser utilitzats; ser un punt de referència per als col·legiats. També voldríem obrir-nos als estudiants de medicina de la UdG posant al seu abast alguns dels nostres serveis. I posar en marxa el programa adreçat als metges jubilats per mantenir-los en contacte amb els metges en actiu. A més, implementarem el programa de protecció social del metge, que està dotat d'uns fons finalistes que poden ser útils per a facultatius que estiguin passant dificultats econòmiques a causa de la crisi o d'una malaltia.
Creu que des de l'administració serà més escoltat ara que quan era delegat del sindicat Metges de Catalunya?
Probablement, sí. Malauradament, en aquests moments, el sindicalisme i els delegats sindicals tenen sovint una connotació pejorativa. I en aquest sentit una de les principals reivindicacions és aconseguir una participació efectiva dels metges en la gestió dels hospitals i de les àrees bàsiques de salut. I també ens agradaria aconseguir que els metges tinguin un marc específic de negociació de les seves condicions laborals. A partir del setembre, iniciaré una roda d'entrevistes amb el director dels serveis territorials de Salut a Girona, i el gerent únic de l'ICS i l'IAS, entre d'altres.
Com a treballador del Trueta, quin missatge transmetrà als representants de Salut i de l'ICS sobre l'estat de l'hospital i les condicions laborals del personal?
Els metges volem treballar bé. I el Trueta té un seguit de mancances importants: l'àrea quirúrgica, amb les seves onze sales d'operacions, ha quedat petita i obsoleta, i la planta d'hospitalització, que és un altre punt clau, també ha quedat obsoleta. A més, les consultes externes estan en una estructura prefabricada i podrien ser millors. Aquest edifici ja no dóna el servei que hauria de donar als gironins. I sí que es podria reformar de dalt a baix, però si volem que el Trueta sigui un hospital docent, de recerca i de referència d'una població que oscil·la entre els 750.000 i els dos milions d'habitants, el sentit comú demana fer un hospital nou. I totes les forces públiques i vives de Girona haurien de tenir-ho com una prioritat. Sabem que no hi ha diners, i això els metges ho tenim molt clar perquè no ens paguen el sou que tenim pactat. Però l'important per a Girona és que es faci un nou hospital i que pugui durar cinquanta anys més, no tant ja per nosaltres, sinó pels nostres fills.
Una altra de les qüestions que hi ha sobre la taula és el procés d'unificació de l'ICS i l'IAS, l'anomenat projecte CIMS.
El projecte crea inquietud i incertesa entre els professionals i fa falta algun tipus de legislació que reguli aquests processos de fusió que estan en marxa a Girona, Lleida i Tarragona. A cadascun dels llocs s'estan fent sui generis i això genera dubtes des del punt de vista jurídic, de gestió i laboral. El Departament de Salut hauria d'aclarir-ho d'una forma global. I també cal clarificar la forma com els facultatius participen en aquests processos perquè els comandaments que sorgeixen dintre de la nova organització siguin fruit del mèrit i de la lliure concurrència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia