Salut

17.000 pacients esperen una operació fa més de sis mesos

La llista d'espera es redueix un 7,4% en un any, però un 23% dels malalts sobrepassen el temps màxim que els garanteix la llei

Salut es compromet a fer possible que ningú superi aquest límit a finals d'any

La llista d'espera de pacients pendents d'una intervenció quirúrgica s'ha reduït en els últims dotze mesos un 7,4% pel que fa a les catorze operacions amb un temps màxim de sis mesos garantit per decret. Si fa un any 79.376 pacients estaven en espera d'alguna d'aquestes intervencions, el 30 de juny del 2014 la llista s'havia reduït fins a 73.480 persones. La mitjana de temps d'espera són 5,64 mesos per als pacients ja intervinguts, mentre que els que encara són a la llista fa 4,16 mesos que esperen. A més, continua havent-hi pacients que superen els sis mesos a la llista i que encara no han estat operats, especialment per a cataractes i pròtesis de genoll o maluc. Són menys que ara fa un any, però encara sumen 17.082 persones, un 23% de la llista. El conseller de Salut, Boi Ruiz, es va comprometre ahir en una entrevista a TV3 a complir allò que diu el decret i a tancar l'any sense que cap pacient superi el límit de sis mesos.

El director del Servei Català de la Salut (Catsalut), Josep Maria Padrosa, va presentar les dades concretes en roda de premsa i va reiterar que arribaran a l'objectiu anunciat pel conseller, tot i que Salut no disposarà de recursos addicionals per assolir-lo. “Haurem de prioritzar operacions com ara les de pròtesis de maluc o de genoll [que s'operen amb demores de 6,88 i 9,38 mesos de mitjana respectivament] per davant d'altres procediments”, va reconèixer Padrosa.

Des del Catsalut confien que la tendència dels últims anys a reduir els ingressos hospitalaris que no requereixen cirurgia (gràcies a la derivació a centres de menor complexitat i a l'atenció domiciliària) ajudarà a alliberar els hospitals perquè puguin augmentar l'activitat quirúrgica. D'altra banda, la cirurgia major ambulatòria, que no requereix ingrés i que ja suposa un 59% de les intervencions, és l'altre element clau, que, segons Padrosa, també ha de contribuir a reduir les llistes d'espera.

L'estratègia del Catsalut també preveu la derivació de pacients. Si un hospital no té els mitjans per garantir certes intervencions en el termini fixat, serà el mateix Catsalut el que derivi directament (sense que el pacient ho reclami) aquesta activitat a altres centres, tant de titularitat pública com privada, sempre que formin part de la xarxa del sistema sanitari públic. Segons Padrosa, entre 10.000 i 12.000 pacients podrien ser derivats a altres hospitals d'aquí a final d'any per avançar les seves intervencions. De fet, aquest any 6.200 pacients ja han estat derivats, 1.800 dels quals ja han sigut operats.

El compromís de complir l'actual decret de temps de garantia, vigent des del 2002, no exclou, però, que des de la conselleria considerin que aquesta norma s'ha de modificar. Des del Catsalut fa dos anys que treballen amb les societats científiques per revisar la llista d'intervencions i els temps de garantia, però no s'ha fet cap pas definitiu en espera que el Ministeri de Sanitat elaborés un decret estatal que no acaba de veure la llum.

A Salut estan disposats a redactar un decret propi en què es “es prioritzarà el criteri clínic”; és a dir, que només es garantiria un temps màxim d'espera en els casos considerats més greus. “No s'hi inclourien les amígdales si no causen apnees ni certs tipus de varius”, va afirmar Padrosa com a exemple.

LES XIFRES

176.908
persones
esperen algun tipus d'operació no urgent, tingui o no temps de garantia, un 9,4% menys que fa un any.
376.438
intervencions es van fer l'any passat entre urgents i no urgents. El primer trimestre del 2014, 100.016.

100.000 persones pendents d'una prova diagnòstica

La llista d'espera per a proves diagnòstiques s'ha reduït l'últim any de 135.262 persones (juny del 2013) a 99.392. L'activitat s'ha incrementat i ara el temps d'espera és de 43 dies de mitjana.

A Girona, la llista d'espera és de 7.825 persones

Els hospitals de les comarques gironines acumulen una llista d'espera de 7.825 pacients pendents d'una de les catorze intervencions amb temps màxim garantit. La mitjana de temps dels pacients que han estat operats és de 5,80 mesos. Els centres amb més pacients en espera són els hospitals Sant Jaume de Calella i Blanes, que sumen 2.413, i el Josep Trueta de Girona, que en té 1.351.

45 dies per a intervencions oncològiques

Es compleix el compromís de no retardar la cirurgia oncològica més enllà dels 45 dies (60 per al càncer de pròstata). Les neoplàsies malignes de pell, os i ronyó són les que s'acosten més al temps límit.

S'escurça el temps d'espera en cirurgia cardíaca

El pla de xoc de cirurgia cardíaca està fent reduir el temps d'espera. L'objectiu és no superar els tres mesos, tot i que els pacients que esperen encara acumulen 3,96 mesos (valvular) i 3,71 (coronària).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia