Salut

El 42% de càncers de mama de la regió sanitària de Girona es detecten en els cribratges

El programa de detecció precoç va permetre diagnosticar l'any passat tumors a 149 dones de la regió sanitària de Girona

La participació en el programa ha anat augmentant i arriba ja al 69%

El 42% dels càncers de mama de la regió sanitària de Girona es diagnostiquen gràcies al programa de detecció precoç, segons un estudi publicat recentment pels membres de la unitat d'epidemiologia i registre de càncer de Girona. El Departament de Salut destaca que la detecció precoç a través de cribratge ha demostrat una reducció de la mortalitat d'entre un 25% i un 35%. L'any passat el programa de detecció precoç va permetre detectar tumors a 149 dones de la demarcació i la taxa de càncer es va situar en 4,87 de cada 1.000 dones cribrades.

El programa de detecció precoç consisteix a realitzar una mamografia –la prova més efectiva, ja que permet detectar tumors tan petits que fins i tot no són palpables i no donen cap molèstia– cada dos anys en dones entre 50 i 69 anys. Aquest és el període d'edat en què el cribratge ha mostrat la seva eficàcia de manera clara. Com més aviat es detecta el càncer de mama –el més freqüent entre les dones–, de més opcions terapèutiques es disposa, sobretot de les menys agressives (cirurgia conservadora en lloc de mastectomia), de manera que són millors per a la qualitat de vida de les afectades.

A la regió sanitària de Girona es va començar a implantar el programa en fase de pilotatge el 1999, i dos anys més tard es va estendre a tota la població de dones d'entre 50 i 69 anys. La participació en aquest programa ha anat augmentant any rere any fins arribar al 69% el 2013. El 2012 havia estat del 66%. Cal destacar que la participació és molt més alta (d'un 86%) entre les dones que s'havien fet ja un cribratge en el programa que entre les que són convidades a participar-hi per primer cop (només un 41,3%).

LES XIFRES

5,7
per cent
dels càncers registrats del 2000 al 2006 va ser càncer d'interval (van aparèixer entre dues mamografies)
35
per cent
és el percentatge fins al qual es pot arribar a disminuir la mortalitat gràcies a la detecció precoç.

Baix número de càncers d'interval

La prestigiosa revista BMC Cancer ha publicat aquesta setmana el primer estudi que avalua el programa de cribrate de càncer de mama de la regió sanitària de Girona. L'estudi tenia per objectiu estimar la taxa de càncer d'interval, que són els apareguts entre dues mamografies de cribratge d'entre les dones que van participar en el programa des de l'any 2000 fins als 2006. En total, es van incloure en l'estudi 32.783 dones amb mamografies negatives i aquestes dades es van creuar amb els 4.200 casos de càncer de mama registrats entre el 2000 i el juny del 2009.

El nombre de casos de càncer d'interval és un indicador de qualitat dels programes de cribratge. Tot i que són inevitables, el seu número ha de ser tan baix com sigui possible. La investigació va identificar 43 casos, però només se'n van poder analitzar 22. D'aquests, dotze es van confirmar com a casos de càncer d'interval, tres van ser falsos negatius, quatre van ser tumors ocults i tres, signes mínims. A més, es va detectar que els càncer d'interval eren més agressius i amb més mal pronòstic que els detectats en el programa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia