Salut

Campanya extraordinària de donació de sang a les poblacions costaneres

El Banc de Sang i Teixits duu a terme aquest estiu una acció inèdita per intentar compensar la baixada de reserves que hi ha durant aquesta època

Amb el lema “Aquest estiu, t'acompanyem a la platja”, el Banc de Sang i Teixits (BST) ha posat en marxa una campanya inèdita per animar els ciutadans a aprofitar el període de vacances i “dedicar mitja hora a donar sang”. Durant els mesos de juliol i agost, s'han organitzat jornades extraordinàries –de dos i tres dies amb les unitats mòbils– a 57 municipis del litoral català. Al mes de juliol es van organitzar jornades de donació de sang a Llançà, l'Escala, Torroella de Montgrí, Palafrugell, Palamós i Lloret de Mar. I aquest mes la campanya ha arribat a Castelló d'Empúries, Palamós, Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols i Blanes. A les comarques gironines, la campanya es donarà per tancada el dia 30 amb la Marató de Sang que se celebrarà a Figueres. El responsable del banc de sang de Girona, el doctor Joan Profitós, valora positivament el desenvolupament d'aquesta campanya. “Si no l'haguéssim fet, hauríem patit”, va manifestar ahir Profitós. Així, en aquests moments hi ha reserves de sang per a sis dies. Malgrat que l'ideal seria tenir-ne per a nou dies, altres estius la situació ha estat pitjor, segons reconeix Profitós. I és que, els mesos d'estiu, la donació de sang sol baixar un 30%, mentre que les necessitats als hospitals, especialment de plaquetes i de globus vermells del grup 0 negatiu, es mantenen. A més, segons l'última enquesta del BST entre els donants habituals, la falta de temps és, en un 30% dels enquestats, una de les causes per les quals la ciutadania no dóna sang. D'aquí sorgeix la idea del BST de fer una campanya durant les vacances.

LA XIFRA

30
per cent
és l'índex de decreixement que es registra en la donació de sang durant els mesos d'estiu

LA FRASE

És el primer cop que fem una campanya d'aquest tipus. Si no l'haguéssim fet, hauríem patit
Joan Profitós
responsable del banc de sang a girona

Manteniment de l'activitat als hospitals

Prenent com a indicador el volum de transfusió de sang que s'efectua als hospitals, l'activitat als centres s'ha mantingut elevada al llarg del juliol i la davallada es va començar a notar l'11 d'agost, segons va indicar el doctor Profitós. Un decreixement que, segons preveu, es mantindrà fins al dia 25. Cada dia es necessiten una mitjana de mil donacions per cobrir les necessitats dels hospitals: operacions i tractaments.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia