Salut

Els hospitals han atès aquest estiu 3.000 urgències menys

El nombre de casos urgents també va disminuir en un 8% en els centres d'atenció primària

Salut atribueix el descens al temps atípic, la davallada del turisme i les visites a domicili

La pressió assistencial que han suportat aquest estiu els hospitals i els centres d'atenció primària de la regió sanitària de Girona ha estat menor que a l'estiu passat. Els vuit hospitals de la xarxa pública de la regió sanitària han atès aquest estiu un total de 68.277 urgències, 3.259 menys (4,5%) que els mesos de juliol i agost de l'any passat. Per la seva part, els centres d'atenció primària han atès 5.190 urgències menys que l'estiu del 2013. Dels 65.545 casos que es van registrar l'estiu del 2013, s'ha passat als 60.355, la qual cosa representa un descens de prop del 8%.

El director dels serveis territorials de Salut, Josep Trias, va atribuir ahir aquest descens dels casos urgents a una conjunció de circumstàncies: el temps atípic que ha fet aquest estiu, i que hauria evitat la descompensació que la calor extrema provoca en determinats pacients; el menor flux de turisme; un increment de l'atenció domiciliària, i els bons resultats del pla d'atenció als malalts crònics està en marxa des de fa mesos i també de la tasca pedagògica que s'ha fet entre la població. Com a conseqüència, el nombre d'ingressos hospitalaris provinents d'urgències també ha experimentat una davallada, que ha estat del 3%. Així, dels 6.284 ingressos d'aquestes característiques que es van comptabilitzar entre el juliol i l'agost del 2013 s'ha passat als 6.090, amb 194 casos menys.

El director de Salut també va destacar que, al llarg de tot l''estiu, incloent-hi el setembre, el tancament de llits n'ha afectat un nombre reduït. Dels 1.196 llits que hi ha en el conjunt de la regió sanitària de Girona, 112 van estar tancats en la segona quinzena del juliol, una xifra que durant l'agost va pujar fins als 132. A més, Trias va indicar que el tancament de llits és una mesura flexible que s'adopta en funció de les necessitats. I va posar com a exemple que en la segona quinzena de juliol, dels 42 llits que s'havien de mantenir tancats al Trueta, se'n van recuperar deu per donar resposta a un augment puntual de la demanda.

D'altra banda, el director de Salut va subratllar que les entitats proveïdores de serveis, encarregades de gestionar els hospitals públics, s'havien “posat les piles” i havien fet, en el mes de juliol, 400 intervencions quirúrgiques. D'acord amb les dades de Salut, des del mes de gener i fins al juliol, s'han donat 24.161 altes hospitalàries, 914 més que els primers set mesos del 2013. Els centres on s'ha incrementat més el nombre d'intervencions quirúrgiques són la clínica Girona (amb 200 operacions més que al 2013) i el Trueta (amb 360 més).

D'altra banda, les assistències efectuades pel Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) durant l'estiu també han augmentat respecte del 2013. Entre els mesos de juliol i agost, es van dur a terme 19.720 sortides, un 5% més que el 2013, en què se'n van efectuar 18.807. D'entre les actuacions en què va intervenir-hi el SEM, sobresurten els 54 incidents en les platges, piscines i rius de la demarcació (sobretot, entre menors de deu anys i majors de setanta. En vuit casos, els accidentats van morir. Segons Salut, en la major part d'aquests casos la mort no va ser per ofegament, sinó per alguna patologia que patia l'accidentat.

LES XIFRES

68.277
urgències
es van atendre entre els mesos de juliol i agost als vuit hospitals de la regió sanitària.
6.090
casos urgents
van requerir d'ingrés hospitalari després de passar pel servei d'urgències.
1.196
llits
hi ha als hospitals de la xarxa pública de la regió sanitària. A l'agost, 132 van estar fora de servei.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia