Salut

El Trueta té en llista d'espera 540 nens pendents d'una operació

El projecte de reorganització del servei de cirurgia pediàtrica està encallat perquè l'Institut Català de la Salut no troba professionals per contractar

Un total de 540 nens estan pendents de passar per la sala d'operacions de l'hospital Josep Trueta de Girona per sotmetre's a una intervenció programada. En un 31% dels casos, estan pendents de ser operats d'una hèrnia umbilical o inguinal, i en un 28%, requereixen una intervenció dels òrgans sexuals masculins. D'aquests darrers casos, un 17% corresponen a orquidopèxies, una operació que serveix per fer baixar els testicles fins a l'escrot. A més, hi ha un 16% més de nens que estan pendents d'una excisió de lesió cutània.

La gerència territorial de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona ha explicat que, des de l'any 2008, la llista d'espera de cirurgia pediàtrica ha experimentat anualment un augment progressiu, fins a arribar a la xifra esmentada. Fonts de l'ICS hi han afegit que, en alguns casos, els infants accedeixen de ben petits a la llista d'espera perquè se'ls pugui operar quan han assolit l'edat idònia per sotmetre'ls a la intervenció.

Amb l'objectiu d'aturar l'increment de la llista d'espera de la cirurgia pediàtrica, el Trueta i l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona, tots dos de l'ICS, van signar el 6 de maig passat un conveni per unificar els dos serveis. Amb aquesta unificació, que va representar traspassar el lideratge de l'equip a professionals del Vall d'Hebron, el servei de cirurgia cardíaca del Trueta s'havia de reforçar i passar dels dos especialistes que hi ha en l'actualitat a tenir-ne quatre. L'ICS preveu que amb aquest increment de cirurgians pediàtrics es podrà reduir la llista d'espera actual i disposar de cirurgia pediàtrica les 24 hores del dia, els 365 dies de l'any. Aquest projecte està de moment encallat perquè l'ICS no troba cirurgians pediàtrics. Segons l'ICS, l'oferta d'aquests professionals al mercat és escassa, i els que hi ha, estan molt demanats. Tant és així que, just després de fer-se pública la unificació dels serveis de cirurgia pediàtrica del Trueta i el Vall d'Hebron, es va arribar a contractar una cirurgiana pediàtrica, però aquesta va durar al centre només vint dies a causa d'una altra oferta de treball. Des de l'ICS es confia que ara, un cop passat l'estiu, es desencalli la situació i es faci efectiva la contractació dels dos nous especialistes. El cap de servei de cirurgia pediàtrica del Vall d'Hebron treballa en el pla funcional de la nova organització per posar-la en marxa en el darrer trimestre de l'any.

LA XIFRA

28
per cent
dels casos corresponen a operacions dels òrgans sexuals masculins. Un 17% són orquidopèxies.

LA DATA

06.05
signatura
del conveni per unificar els serveis de cirurgia pediàtrica del Trueta i del Vall d'Hebron.

Una reorganització controvertida

La reorganització del servei de cirurgia pediàtrica va resultar, inicialment, controvertida després que la doctora Montserrat Ros, que havia estat al capdavant de la secció de la unitat de cirurgia pediàtrica del Trueta en els darrers tretze anys, fos apartada del càrrec i passés a fer d'adjunta. La direcció del nou equip recau en el cap de servei de cirurgia pediàtrica del Vall d'Hebron. La doctora Ros, que al·lega que la plaça de clínic la va guanyar per mitjà d'un concurs públic que es va dur a terme el 2001, va anunciar que emprendria una batalla legal contra el gerent únic de l'ICS i l'IAS, el doctor Vicenç Martínez.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia