Salut

Els boscos madurs són medecina per als afectats de fibromiàlgia

Ho ha demostrat un assaig clínic en dos espais forestals d'Olot, un amb arbres de més de 100 anys

És una experiència única al món

Els boscos madurs, amb arbres de més de cent anys i on no s'ha actuat, són terapèutics per les substàncies que desprenen. Ara, professionals de l'Institut d'Assistència Sanitària i l'hospital Trueta, amb la col·laboració de la Universitat de Girona i l'Associació de la Fatiga Crònica i la Fibromiàlgia de la Garrotxa, han dut a terme una experiència pilot, finançada per la Diputació de Girona, que ha demostrat que tenen efectes beneficiosos en persones que pateixen fibromiàlgia. En concret, que els redueixen el dolor i l'insomni i que els fan sentir més bé en general.

Aquesta prova pilot s'ha dut a terme en dos boscos d'Olot, un de terapèutic, el de Can Serra, i un que té arbres de menys de 50 anys, és a dir, jove, el de Llongaines. S'hi ha fet passejar en sis sessions quinze persones a cadascun afectades de fibromiàlgia, i s'ha observat que en el segon cas els afectats n'obtenien els beneficis propis de la mobilitat, mentre que el primer, els bons resultats abans citats. En tots els casos, les participants estaven acompanyades per professionals de la infermeria. Els resultats, segons informa l'autor principal de la investigació, el neuròleg coordinador de neurologia de l'Institut Català de la Salut a Girona i l'Institut d'Assistència Sanitària Secundí López-Pousa, són molt similars als observats per Arcos-Carmona i col·laboradors, un programa combinat d'exercicis aeròbics i tècniques de relaxació progressiva en què el benefici d'aquesta teràpia va contribuir a millorar el descans nocturn, el dolor i la qualitat de vida de les persones afectades.

LA XIFRA

1,2
quilòmetres
és la distància del recorregut que han dut a terme les participants en aquest estudi clínic.

LA FRASE

El benefici podria atribuir-se a l'exercici, però s'ha observat una disminució de l'ansietat i el dolor
Secundí López-Pousa
Neuròleg

Afecta entre el 2 i el 8 per cent de la població

La fibromiàlgia és una síndrome reumàtica d'origen desconegut, que provoca dolor musculoesquelètic crònic i difús, fatiga, trastorns de la son, rigidesa matutina i trastorns psicològics (ansietat, depressió...). Afecta entre el 2% i el 8% de la població, principalment dones. Els pacients amb fibromiàlgia mostren llindars de dolor més baix tant a estímuls mecànics com tèrmics. No hi ha fàrmacs per tractar-la.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia