Salut

Salut estudia tancar el servei de cirurgia cardíaca del Trueta

El conseller de Salut addueix arguments de caràcter mèdic, no econòmics, en el nou plantejament

Els pacients haurien d'anar a operar-se a Can Ruti

Al Trueta s'operen una tercera part dels pacients gironins

El Departament de Salut s'està plantejant tancar l'any vinent el servei de cirurgia cardíaca de l'hospital Josep Trueta de Girona. Si el plantejament de Salut progressa, els pacients gironins que hagin de sotmetre's a una operació complexa de cor podrien ser intervinguts, a partir del gener del 2015, a l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, que es convertiria en l'hospital de referència per a la cirurgia cardíaca del Trueta. I l'hospital de referència de la regió sanitària de Girona es quedaria sense el programa d'operacions cardíaques nou anys després que es posés en marxa després de llargues reivindicacions.

L'any 2006 l'aleshores consellera de Salut, Marina Geli, va engegar el programa de cirurgia cardíaca al Trueta, que funciona en col·laboració amb especialistes de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona, que es desplacen cada setmana fins a Girona per dur a terme operacions programades a cor obert. Actualment, el Trueta opera una tercera part dels malalts de cor gironins, mentre que les altres dues terceres parts són intervinguts en hospitals de Barcelona.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va exposar dimarts, en una entrevista a El Punt Avui TV, que a l'hora de sospesar el tancament del servei de cirurgia cardíaca del Trueta es tenen en compte criteris mèdics –no pas d'estalvi econòmic– relacionats tant amb la massa crítica de malalts com amb el procés postoperatori que segueixen un cop intervinguts. Sobre aquest darrer punt va parlar de les “dificultats” que sorgeixen quan l'equip de cirurgians del Vall d'Hebron marxa del Trueta després de fer les intervencions. “Hem de tenir la seguretat que qualsevol complicació pugui ser atesa a l'hospital. Hi ha un seguit de factors d'entorn que hem de tenir en compte”, va raonar Ruiz. El conseller de Salut va explicar que darrere d'aquest plantejament hi ha el pla director de cirurgia cardíaca que es va fer públic al mes de maig i que s'ha elaborat amb la participació de la Societat Catalana de Cardiologia i la Societat Catalana de Cirurgia Cardíaca, “i amb les associacions de pacients com a opinadors”, va dir. El pla director de cirurgia cardíaca té com a objectiu racionalitzar aquest tipus d'intervencions i efectuar-les amb les màximes garanties.

En l'entrevista, el titular de Salut, Boi Ruiz, parla de la impossibilitat de crear una unitat pròpia al Trueta, adduint que “el volum de malalts que genera no és suficient”. “Els especialistes necessiten, igual que els pilots, unes determinades hores de vol”, va argumentar. Amb tot, Ruiz remarca que “el que s'ha de garantir als ciutadans són els resultats, no que el servei sigui més a prop de casa”. I hi va afegir: “No tenim, a Catalunya, massa crítica suficient per tenir duplicats o triplicats determinats serveis i la garantia de qualitat implica la seva unificació.”

LA FRASE

Als ciutadans se'ls han de garantir els resultats, no que un servei sigui al costat de casa
Boi Ruiz
conseller de salut

LA XIFRA

80
operacions
a cor obert es fan anualment al Trueta. Al centre s'atenen una tercera part dels pacients gironins.

LA DATA

08.11.06
Primera intervenció
cardíaca que es va fer al Trueta, en col·laboració amb especialistes del Vall d'Hebron.
Les claus

Una mort anunciada

núria astorch

El programa de cirurgia cardíaca va arrencar el 2006 amb la idea que, amb els anys, creixés i es convertís en una unitat pròpia de l'hospital de referència de Girona que funcionés sense dependre de cap hospital de Barcelona. Però lluny de les expectatives que tant els professionals com els malalts de cor gironins hi van dipositar, cinc anys més tard, el 2011, amb CiU al capdavant del govern català, es van disparar les primeres alarmes. Joaquim Padrosa, que aleshores era el director dels serveis territorials de Salut a Girona, va qüestionar la continuïtat del servei perquè llavors, igual que de fet passa ara, al Trueta s'operava només el 25% dels més de 300 pacients gironins que cada any necessiten una intervenció d'aquest tipus. En aquell moment la reacció en contra d'especialistes de reconegut prestigi com els doctors Ramon Brugada i Rafel Masià i l'associació de malalts Gicor van aconseguir aturar el desmantellament del preuat servei. A hores d'ara, la decisió està molt avançada. I feina tindrà la federació d'associacions de pacients del cor de les comarques gironines, constituïda justament aquest estiu, per frenar els plans de Salut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia