Salut

Activen el pla de detecció precoç del càncer de còlon

El Departament de Salut el començarà a posar en marxa al gener a les comarques de la Garrotxa, el Ripollès i Osona

Les farmàcies dispensaran els jocs de proves i els recolliran

El Departament de Salut posarà en marxa al mes de gener el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte a les comarques d'Osona, la Garrotxa i el Ripollès, en el marc del desplegament progressiu d'aquest programa a tot Catalunya. Els hospitals comarcals d'aquestes tres comarques ja fa temps que mantenen una aliança estratègica de serveis. Aquest programa té caràcter preventiu i està adreçat a la població que té més possibilitats de tenir aquest tipus de tumors.

L'organització ha implicat la coordinació dels col·legis de farmacèutics de Girona i de Barcelona, l'atenció primària, les unitats d'endoscòpies dels hospitals de Vic, Olot i Campdevànol i l'Oficina Tècnica de Cribratge, gestionada per l'Institut d'Assistència Sanitària a les comarques de la Garrotxa i el Ripollès i pel Consorci Hospitalari de Vic a la comarca d'Osona, tot plegat amb el suport de CatSalut. Els Rotary Club de Vic-Osona, Olot-la Garrotxa i el Ripollès col·laboren econòmicament en el desplegament a les seves respectives comarques.

El mètode de cribratge es fa a partir d'una anàlisi per detectar si hi ha restes de sang a la femta. La participació en el programa és voluntària, amb una realització biennal. Es convidarà a participar-hi a través d'una carta tots els homes i dones que tinguin entre 50 i 69 anys. Per dur a terme la implantació d'aquest programa ha estat molt important la implicació de les farmàcies com a centres de salut informadors i facilitadors dels jocs de proves. Així, els qui vulguin participar-hi s'hauran de dirigir a una oficina de farmàcia amb la carta que hagin rebut, on hi haurà imprès un codi d'identificació personal. Allà els donaran un joc de proves per dipositar la mostra de femta i les instruccions de com l'han de conservar fins que la portin de nou a la farmàcia.

Els resultats de les anàlisi es publicaran informàticament a la història clínica compartida de Catalunya. Si són negatius, els participants rebran una carta amb aquest resultat. Si són positius, seran citats per a una visita a la unitat d'endoscòpies del centre respectiu, on se'ls informarà del procés que hauran de seguir a partir d'aleshores, que parteix de la realització d'una colonoscòpia diagnòstica.

El desplegament començarà a partir del gener del 2015 als municipis de les dues àrees bàsiques de salut (ABS) de Vic –amb 10.181 persones– i de l'ABS de Ripoll-Sant Joan de les Abadesses –amb 4.089 persones de població diana–, i de les ABS de Sant Joan les Fonts i la Vall d'en Bas –amb 2.909 persones convidades–. Al llarg de dos anys s'aniran desplegant a totes les ABS de les tres comarques, i un cop s'hagi implantat a totes es tornarà a començar.

El càncer de còlon i recte ha esdevingut la segona causa de mort per càncer a Catalunya, tant en homes com en dones. La supervivència al cap de cinc anys se situa al voltant del 50%. La tendència recent indica una clara estabilització de la mortalitat en homes i un descens en dones. La majoria d'aquests càncers es desenvolupen a partir de pòlips adenomatosos. Això no obstant, la presència de pòlips és freqüent en la població i només un petit percentatge progressa a càncer. El temps mitjà necessari per completar aquesta progressió és llarg, probablement de deu anys o més, fet que permet prevenir o detectar precoçment el càncer de còlon i recte i millorar-ne el pronòstic. Aquest càncer és asimptomàtic i per això és important la prevenció.

LES XIFRES

4.000
casos
de càncer de còlon i recte es diagnostiquen cada any, i es produeixen 1.900 defuncions anuals.
6%
dels participants
solen tenir resultats postius que cal estudiar i el programa els identificarà.
56.554
homes i dones
d'entre 50 i 69 anys de la Garrotxa, el Ripollès i Osona seran convidats a participar en el programa.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia