Salut

Un desajust en la vacuna podria complicar l'epidèmia de grip

El virus gripal que a hores d'hora predomina a l'hemisferi nord ha experimentat variacions no previstes en la vacuna d'aquest hivern

La protecció pot minvar, però la vacunació preventiva continua sent del tot recomanable

L'hivern tot just acaba de començar. El fred de veritat encara no ha arribat a Catalunya i la circulació de virus de la grip és mínima. No obstant això, als països de l'hemisferi nord on ja fa setmanes que les temperatures són més baixes i on la grip ja ha fet acte de presència, s'ha detectat que el virus predominant presenta unes variacions que no han estat incloses en la vacuna dissenyada per combatre l'epidèmia de grip d'aquest hivern. Aquest desajust en el disseny de la vacuna fa témer als responsables de salut pública que la protecció podria ser menor i que, per tant, un cop es declari l'epidèmia, caldrà estar atents a un probable increment del nombre de complicacions i de demanda assistencial més enllà de l'habitual.

Un 48% dels virus gripals que estan circulant als països situats en latituds més al nord i també els pocs virus que s'han detectat fins ara a Catalunya i a Espanya són del tipus A (H3N2), segons explica la doctora Carme Cabezas, subdirectora general de promoció de la salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat). Tot i que aquest virus sí que està inclòs en la vacuna –perquè, de fet, ja va circular l'hivern passat–, el problema és que la versió que ha aparegut aquest any presenta variacions genètiques significatives. “Cal veure com evoluciona la temporada. Haurem d'estar atents, però la vacunació continua sent del tot recomanable i és la millor mesura per protegir les persones de risc”, aclareix Cabezas.

Els virus gripals varien les seves característiques antigèniques amb molta facilitat. Per això, cal decidir cada any la composició de la vacuna de la grip, que serà la mateixa per a tot l'hemisferi. En coordinació amb l'Organització Mundial de la Salut i amb centres sentinella distribuïts per tot el món, experts i autoritats sanitàries decideixen quins virus inclourà la pròxima vacuna, de la qual es fabriquen milions de dosis. Normalment, s'hi inclouen tres tipus de virus, els predominants al final de la temporada gripal anterior. Es pren com a referència el mes de febrer, per tal que hi hagi prou temps per fabricar totes les dosis necessàries i tenir-les disponibles a l'octubre. Però l'epidèmia de grip sovint s'allarga més enllà del febrer i, segons Cabezas, va ser precisament entre el febrer i el març passats que el virus H3N2 va experimentar petites modificacions que no s'han pogut tenir en compte a l'hora de dissenyar la vacuna. “La vacuna de què disposem és la millor aproximació possible a una vacuna eficaç”, afirma Cabezas. Si els experts haguessin esperat més, la vacuna no hauria arribat a temps.

A més de l'H3N2, la vacuna d'aquest any també inclou un altre virus del tipus A, l'H1N1 (que va causar la pandèmia del 2009), i un virus del tipus B. De fet, la composició és la mateixa que la de la temporada passada. “La vacuna protegeix bé contra l'H1N1 i contra el B, però no gaire bé contra l'H3N2”, admet Cabezas. No obstant això, la responsable de salut pública també deixa clar que al llarg d'una temporada circulen diferents virus i que no sempre predomina el mateix. Encara que l'eficàcia de l'actual vacuna pugui ser, finalment, menor de l'esperada, la similitud dels virus H3N2 fa que es produeixi el que els experts anomenen protecció encreuada.

Des de l'Aspcat insisteixen que, fins i tot amb una vacuna menys efectiva, la vacunació és la millor manera de prevenir les complicacions de la grip.

LES XIFRES

38
casos
de grip per cent mil habitants es van registrar fa una setmana. El llindar d'epidèmia és de 102 casos.
1,2
milions
de dosis s'han adquirit a Catalunya per a la campanya de vacunació. Se n'han posat ja 1.035.000.

Epidèmies que afecten fins a un 20% de població

La temporada passada, la mitjana d'edat dels pacients en estat greu ingressats a hospitals catalans a causa de complicacions de la grip va ser de 68,6 anys, un 83% dels quals no estaven vacunats. S'estima que la grip afecta cada any entre un 5 i un 20% de la població general i continua sent un problema important de salut pública, com a conseqüència de les complicacions que causa en grups específics de població. L'increment de consultes i hospitalitzacions, juntament amb el nombre de dies de treball perduts per la malaltia, suposen costos directes i indirectes elevats. Però el que causa preocupació, atesa la gran capacitat de propagació dels virus de la grip, és la possibilitat sempre latent d'una pandèmia gripal, fet que es va repetir fins a tres vegades al segle passat i l'any 2009.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia