Salut

Sanitat

Adéu a les monges de Salt

Avui fan un homenatge a les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, que han tingut cura de l'hospital psiquiàtric des del 1913

L'última germana que hi treballava va plegar a finals d'any

Les monges que han treballat durant més de cent anys a l'hospital psiquiàtric de Salt s'acomiaden avui. L'última germana de les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül que hi prestava servei va jubilar-se a finals d'any i aquest matí es farà un acte de reconeixement institucional a la tasca social d'aquesta comunitat religiosa, amb una missa concelebrada a les deu al centre sociosanitari La República, a càrrec del bisbe Francesc Pardo. S'hi preveu l'assistència d'alts càrrecs de l'administració sanitària catalana.

L'aleshores anomenat manicomi de Salt el va obrir la Diputació al mas Cardell el 1886 per tractar la gent amb demència que, fins aleshores, ingressaven a l'hospital de Santa Caterina de Girona. Inicialment, hi van treballar les Germanes de la Caritat de la Santa Creu i Sant Pau, però a partir del 1913 van ser substituïdes de mica en mica per les de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, que hi han estat fins ara, amb el parèntesi dels anys de la República. Amb el pas dels anys i les consegüents reformes del sistema sanitari, les germanes van anar deixant el protagonisme als professionals laics, al mateix temps que el centre s'anava obrint a la societat.

De manera paral·lela a la seva feina al psiquiàtric, la comunitat religiosa s'implicava en altres tasques socials del territori, com ara a l'hospital de Santa Caterina i la llar d'infants i el geriàtric del Puig d'en Roca. Precisament el mes de març que ve l'Ajuntament de Salt lliurarà a una membre de la congregació, sor Clara Villoslada, el títol de filla adoptiva –la més alta distinció de la vila– en agraïment a la seva tasca al capdavant del casal infantil Labouré, conegut com “La Casita”, on s'han atès centenars de criatures de famílies amb pocs recursos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia