Salut

El nombre de nens pendents d'operar-se al Trueta baixa i se situa per sota dels 500

En els darrers cinc mesos, s'ha passat de 512 pacients que s'esperaven per a una intervenció a 453

L'equip de cirurgia pediàtrica opera també a Salt

El nombre de nens que estan pendents d'una operació programada a l'hospital Josep Trueta de Girona és de 453, un 11,5% menys que el setembre del 2014, moment en què, d'acord amb la resposta del conseller de Salut, Boi Ruiz, a una pregunta parlamentària, n'hi havia 512. El fet que el nombre de nens que estaven pendents d'una operació superés els 500 va fer disparar les alarmes, especialment perquè en 57 casos es tractava d'operacions amb temps màxim d'espera garantit (herniorràfia inguinal, circumcisió i quist pilonidal).

La llista d'espera es va començar a reduir arran de la contractació, l'octubre de l'any passat, d'una especialista en cirurgia pediàtrica. Aquesta contractació va permetre a l'Institut Català de la Salut (ICS) desencallar la controvertida reorganització del servei i això es va traduir en un increment, en el decurs del darrer trimestre de l'any, del nombre d'intervencions. El servei es va reorganitzar arran de la unificació amb el de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona. Segons fonts del Trueta, l'activitat quirúrgica que es va dur a terme entre l'octubre i el desembre de l'any passat va augmentar un 34% respecte als mateixos mesos del 2013. Així, mentre que el 2013 es van fer, en el període esmentat, 115 operacions, el 2014 se'n van fer 154. I, segons les mateixes fonts, si es manté la tendència que es va iniciar en el darrer trimestre del 2014, cada any es podria reduir un 20% la llista d'espera de cirurgia pediàtrica. L'activitat de cirurgia pediàtrica ha augmentat un 12,5% en un any i el 2014 es va tancar amb 448 operacions. A més de reduir-se la llista d'espera, el temps de demora també ha baixat i dels 12,18 mesos que es va registrar el desembre del 2013 s'ha passat als 7,50 mesos.

Les mateixes fonts han explicat que, un mes després de la contractació de la nova especialista, l'equip de cirurgians pediàtrics del Trueta va fer-se càrrec també de les operacions de pacients de l'hospital Santa Caterina de Salt, en el marc del projecte d'unificació de serveis entre els dos centres. Segons fonts del Trueta, això va provocar un impacte negatiu en la llista d'espera, però alhora va permetre disposar durant més hores de sales d'operacions per a l'especialitat.

Temps màxim d'espera de sis mesos

Fonts del Trueta van destacar ahir els esforços que s'han fet per operar els pacients pediàtrics que feia més temps que estaven en llista d'espera, i per operar els pacients abans de sis mesos en els procediments que tenen un temps de garantia, que és d'un màxim de sis mesos. En aquest sentit, van indicar que el juny del 2014 hi havia 130 casos en què se sobrepassaven els sis mesos i un any després la llista d'espera s'havia ajustat als objectius marcats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia