Salut

Un miler de gironins fa més de mig any que esperen per operar-se

Les llistes d'espera es redueixen un 20,7% a la regió, menys que a la resta de Catalunya

Tot i que les llistes d'espera per operar-se d'algun dels catorze procediments amb un temps garantit s'han escurçat en el darrer any un 20,7% a la regió sanitària de Girona, aquest descens ha estat tres punts inferior al del conjunt de Catalunya, on la davallada ha estat del 23,8%. D'acord amb les dades fetes públiques ahir pel Departament de Salut, corresponents a desembre del 2014, hi ha un total de 6.218 pacients en llista d'espera per als catorze procediments. D'aquests, 1.057 fa més de sis mesos que esperen per entrar a la sala d'operacions i que, per tant, superen el temps màxim garantit, que és de mig any. Bàsicament, es tracta de pacients que estan pendents de la implantació d'una pròtesi de maluc, de genoll o d'operar-se de cataractes. Aquests casos estan concentrats als hospitals de Calella, Blanes, Palamós i Figueres. Per exemple, el temps d'espera per a una pròtesi de genoll a l'hospital de Palamós és de 9,82 mesos, i a la corporació que gestiona els hospitals de Calella i Blanes, de 12,15 mesos. Amb tot, el nombre de pacients gironins que fa més de sis mesos que s'esperen per operar-se s'ha reduït un 57% en relació al 2013, moment en què hi havia 2.454 pacients en aquesta situació.

D'altra banda, el temps que de mitjana s'han d'esperar els pacients gironins per entrar a la sala d'operacions també ha baixat en relació al 2013, i ha passat dels 5,85 mesos als 4,02 mesos. No obstant això, aquest temps d'espera és superior a la mitjana de Catalunya, que és de 2,92 mesos.

La llista d'espera per a tots els procediments també va millorar en el decurs del 2014. Dels 15.997 pacients gironins que estaven pendents d'una operació el 2013, es va passar als 14.308, la qual cosa representa una disminució del 10,27%. I un 70% d'aquests, fa menys de sis mesos que s'esperen. L'activitat quirúrgica va augmentar l'any passat un 3% respecte al 2013. El 2014, es van fer un total de 32.387 operacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia