Salut

JOAQUIM CASANOVAS

GERENT ÚNIC DE L'INSTITUT CATALÀ DE LA SALUT I DE L'INSTITUT D'ASSISTÈNCIA SANITÀRIA

“El Trueta encara ens ha de servir uns deu anys més”

L'endemà de fer-se públic el compromís del govern català de fer aquest any el pla funcional del nou edifici, Casanovas situa en el 2025 la inauguració de l'hospital de Girona

Confirma que una part del servei d'al·lèrgies s'ha externalitzat a través d'un concurs públic, però assegura que és l'excepció que confirma la regla

De tarannà dialogant.
Joaquim Casanovas (Girona, 1957) és llicenciat en medicina i cirurgia per la UAB. Entre els anys 1986 i 1989 va dirigir el Trueta, una època de la qual recorda les obres d'ampliació que s'hi van fer. Entre el 2000 i el 2004 va ser delegat de Salut a Girona i entre els anys 2006 i 2011 va portar la direcció assistencial de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva. El 2011 va assumir la direcció gerent de l'ICS i el 2014 va passar al Servei Català de la Salut (CatSalut). Coneixedor del territori i veterà en matèria de gestió sanitària, destaca també el seu tarannà accessible i dialogant.
El projecte del tripartit era irrealitzable. La decisió que s'ha pres ara és més racional

El doctor Casanovas va assumir la gerència territorial de l'ICS i de l'IAS fa onze dies en substitució del doctor Martínez Ibáñez.

Content de ser novament a Girona per tornar a fer-se càrrec d'una part de la gestió sanitària del territori?
I tant! Treballar per la teva ciutat i els teus conciutadans és un plus. I portar la gerència de les dues institucions públiques més importants que tenim a Girona, com són l'IAS i l'ICS, em fa il·lusió i em motiva.
Què en pensa, com a gironí, de l'estat actual del Trueta?
El Trueta és un gran hospital, amb grans professionals. I l'únic que li passa és que té un edifici vell. Això és una obvietat. És un edifici que ja ha donat el que havia de donar, però encara ha de durar uns quants anys més. Hem de continuar fent-hi inversions en manteniment i millores perquè aquest Trueta ens ha de servir uns quants anys més. Però està bé que es prevegi que l'hospital tindrà un nou edifici més ben condicionat.
Així, quants anys més ha de durar l'edifici actual?
Des que una institució pren la decisió que s'ha de fer un nou hospital fins que s'inaugura, l'experiència ens demostra que passen deu anys. Ha estat així, per exemple, amb els hospitals d'Olot i de Salt. De manera que si amb aquesta llei de pressupostos d'aquest any s'ha decidit que cal un nou hospital per al Trueta, hem de pensar en aquests terminis. Estaríem parlar del 2025, un any més, un any menys.
Però la decisió de fer un nou Trueta no la va prendre ja el tripartit?
Estava presa la decisió de fer un nou Trueta en la ubicació actual. Però això era un projecte que, segons els tècnics, comportava problemes rellevants, el principal dels quals era la coexistència d'obres i assistència durant molts anys, amb els problemes de seguretat per als pacients que podia representar. Era un projecte irrealitzable. I per això el Departament de Salut ha optat per aquesta altra decisió: fer un nou edifici a la zona nord de Girona. Un nou edifici que ha de tenir en compte els edificis sanitaris del voltant: els que formen part del Parc Hospitalari Martí i Julià i el del centre d'especialitats Güell. És més racional buscar una nova ubicació a la zona nord de Girona, on es pugui construir un nou edifici en condicions de normalitat i que el Trueta pugui continuar donant assistència de forma segura als pacients. I una vegada acabat l'edifici, fer el trasllat. Com s'ha fet a Olot i a Salt.
I no es tracta únicament d'una promesa electoral?
El que surt a la llei de pressupostos del 2015 és el compromís més rigorós que fa el Parlament de Catalunya. Per tant, és evident que el pla funcional que preveu la llei de pressupostos es farà aquest any. Només faltaria!
Els sindicats s'han fet ressò del malestar que hi ha entre els professionals a causa de la implantació del projecte CIMS. Amb quin ambient s'ha trobat vostè?
En general, el clima és bo. Crec que tothom entén que dos centres sanitaris com el Trueta i el Santa Caterina, que conviuen en l'àrea metropolitana de Girona i de Salt, han de col·labora per donar una atenció més integrada en benefici dels pacients. Cal evitar els departaments estancs perquè els pacients tenen dret a rebre una atenció integrada. El que busquem és una atenció més integrada, de més qualitat i més segura per als pacients.
Els mateixos sindicats i alguns partits polítics, com ara la CUP, asseguren que el CIMS és una privatització encoberta.
L'ICS i l'IAS són dues empreses públiques, de manera que qualsevol tipus de col·laboració entre dos hospitals públics no significa en absolut privatitzar res.
I pel que fa a l'externalització de part del servei d'al·lèrgies?
És l'excepció que confirma la regla. S'ha optat per externalitzar el servei, a través d'un concurs públic, perquè costa trobar especialistes que vulguin treballar a Girona. Però tenim clar que el nucli de l'activitat el volem continuar fent amb personal propi.
A curt termini, a quins reptes ha de fer front?
El Trueta ha estat designat com a centre de referència de la regió en el recanvi de les pròtesis. És una unitat nova que haurem de posar en marxa aquest any i això requerirà una reorganització de l'oferta. Haurem de continuar incrementant l'activitat quirúrgica perquè les llistes d'espera per a operacions amb temps de garantia no creixin, i intentar, en els procediments sense garantia, que el Trueta i el Santa Caterina tinguin esperes inferiors a les d'ara.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia