Salut

Cirurgia vascular d'alta complexitat a Clínica Girona

Un equip d'especialistes va fer el primer implant d'endopròtesi d'aorta a un malalt afectat d'un aneurisma

És un dels pocs centres catalans que fan aquest tipus d'intervencions

L'equip del doctor Joan Bautista Amado i Omar Andrés, de la unitat d'angiologia i cirurgia cardiovascular de Clínica Girona, va dur a terme, el dia 16, el primer implant d'una endopròtesi a un malalt afectat d'aneurisma d'aorta. La intervenció va ser un èxit i el malalt va ser donat d'alta quatres dies després d'haver passat per la sala d'operacions. Amb aquest procediment, Clínica Girona se suma als pocs centres capaços de practicar una cirurgia vascular endoluminal (via endoscòpia) d'aorta d'alta complexitat a Catalunya.

L'aneurisma d'aorta, que és una dilatació de les parets d'aquesta artèria, és una malaltia que es pot mantenir asimptomàtica mentre el vas no es trenca. Els doctors Amado i Andrés han explicat que sovint es descobreix per casualitat i que s'ha de tractar sempre quirúrgicament per evitar un trencament amb conseqüències fatals per al malalt.

Amb el temps, la cirurgia endoluminal ha anat desplaçant la cirurgia vascular oberta. La teràpia endovascular consisteix en la realització de procediments i maniobres vasculars per mitjà de catèters. En els últims anys, s'ha desenvolupat un tractament endoluminal menys invasiu, que consisteix en la col·locació d'un tub sintètic metàl·lic (pròtesi) a l'aorta danyada a través de petites incisions a les engonals. Mitjançant la introducció de catèters i amb la visió dels mateixos a través d'aparells de raig X, és possible situar la pròtesi contra la paret d'aorta i al lloc correcte. I després es comprova que la zona dilatada ja no rep sang. “Es tracta d'una endopròtesi feta a mida, amb la peculiaritat que té dues fenestracions, una per cada artèria renal”, va destacar el doctor André. Un cop alliberada l'endopròtesi, continua el flux sanguini cap a aquestes artèries, que són vitals, però l'aneurisma aòrtic queda exclòs.

Els especialistes de Clínica Girona ressalten que el tractament per endoscòpia és menys agressiu, permet una recuperació més curta i confortable per al malalt i presenta una taxa més reduïda de complicacions. Així, el pacient es beneficia dels avantatges d'una anestèsia local, de manera que en moltes ocasions es poden fer a l'hospital de dia o amb un ingrés hospitalari de només 24 hores.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia