Mutuam tanca i els usuaris gironins són derivats a la sanitat pública

L'entitat deixarà d'atendre els 4.130 mutualistes de 65 municipis gironins

Els antics mutualistes del tèxtil estan preocupats per la confirmació del tancament de les delegacions gironines de Mutuam i pel fet que per tenir atenció mèdica bàsica hauran d'anar al CAP que els pertoca. El director general de Mutuam, Josep Parés, però, afirma que no han d'estar preocupats, perquè s'integren al model públic d'atenció que és territorial i no pas per col·lectius i perquè, en la majoria de casos, sobretot els fins ara mutualistes de pobles petits, tindran fins i tot el mateix metge. Parés explica que els mutualistes de les comarques gironines estan repartit en 65 municipis i que, per tant, l'atomització de l'atenció que això els comporta fa que el cost no sigui rendible, ni justificat. A més, hi afegeix que l'entitat ha passat dels 10.000 afiliats als 4.000 a les comarques gironines per defuncions o a causa dels reagrupaments a altres entitats. Ell mateix remarca que l'atenció sanitària bàsica als seus mutualistes la presten després que el Servei Català de la Salut li ho demanés, quan, el 1986, es va aprovar la llei general de Sanitat, la qual universalitzava les prestacions.

Josep Parés hi afegeix que la iniciativa ha sorgit del Servei Català de la Salut. «Ens hem posat d'acord, perquè els usuaris estiguin ben atesos», ha indicat, tot afegint-hi que durant els propers dies tots els mutualistes rebran una carta conjunta donant-los detalls de tot plegat i informant-los del CAP que els toca per rebre l'atenció primària. Parés ha assegurat que no tenen previst deixar de prestar el servei d'atenció primària a la resta dels 52.070 afiliats que tenen a les comarques barcelonines. A més, ha recordat que Mutuam, que té 1.100 treballadors, presta altres serveis com atenció domiciliària social o, entre molts altres, atenció mèdica urgent a Barcelona.

El portaveu de CiU, Jordi Munell, a l'oposició, ha demanat a través d'una carta a la conselleria de Salut que reforci amb més personal mèdic i sanitari el CAP local per atendre els 660 pensionistes de Mutuam. Munell ha demanat a Salut que prengui mesures en el tema per assegurar la qualitat del servei i per fer front a la preocupació generada pel tema.

LES XIFRES

La Selva
591
La Garrotxa
1.649
El Gironès
660
El Pla de l'Estany
97
El Ripollès
598
L'Alt Empordà
63
El Baix Empordà
112
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.