Ciència

Pas de gegant en la reparació dels danys del càncer de còlon

Científics catalans lideren l'estudi en què s'ha descobert la localització de les cèl·lules mare intestinals

Els experts han desenvolupat un mètode per propagar en laboratori les cèl·lules que es podrien utilitzar per regenerar teixits

Les cèl·lules mare poden utilitzar-se per combatre la malaltia de Crohn

Un equip de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Barcelona ha liderat un investigació transcendental a escala mundial en l'estudi del teixit intestinal, el càncer de còlon i la regeneració de les zones alterades d'aquest òrgan.

El treball encapçalat per Eduard Batlle, investigador Icrea (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) i cap del laboratori de càncer colorectal de l'IRB, ha permès descobrir la localització precisa de les cèl·lules mare al còlon humà i, paral·lelament, desenvolupar un mètode per aïllar aquest tipus de cèl·lules i fer-ne possible l'expansió en el laboratori. Els resultats de l'estudi, fet en col·laboració amb els equips liderats per Hans Clever (Institut Hubretch i Universitat Mèdica d'Utrecht) i Maria Blasco (Centro Nacional de Investigaciones Oncológicas), es publiquen aquesta setmana a la revista Nature Medicine.

Batlle ha detallat, en declaracions a El Punt-Avui, la doble vessant del treball. “D'una banda, es tracta d'una recerca bàsica que ajuda a entendre com funcionen i com es produeixen les alteracions en unes cèl·lules que sabem que poden ser l'origen del càncer de còlon, una de les principals causes de mort al món.”

A més, pel que fa a les aplicacions terapèutiques, Batlle explica que en un termini de cinc anys es pot pensar a “fer servir aquestes les cèl·lules mare en la regeneració d'úlceres d'intestí en casos com la malaltia de Crohn.” “Amb molta prudència, a llarg termini, la recerca que publiquem ara pot ajudar a fer realitat la reconstrucció de l'intestí, una línia en què treballen molts equips científics arreu del món, explica Eduard Batlle.

Deu anys de recerca

Les parets de l'intestí, com passa també a la pell humana, tenen cèl·lules mare que s'encarreguen de produir o regenerar els teixits alterats o morts. La degeneració d'aquestes cèl·lules mare pot provocar, d'altra banda, alteracions com ara el càncer.

L'estudi que es presenta aquesta setmana culmina gairebé una dècada de treball sobre la localització de les cèl·lules mare de còlon i els mètodes per a la seva regeneració en laboratori (per a la posterior aplicació en humans). “Durant anys, científics de tot el món han intentat propagar el teixit intestinal al laboratori; provant diferents condicions; usant diferents mitjans nutritius. Però com que la gran majoria de cèl·lules en aquest teixit són cèl·lules diferenciades que ja no poden proliferar, només sobrevivien durant uns quants dies en aquestes condicions”, ha explicat el primer autor de l'article, Peter Jung, investigador de la Universitat Mèdica d'Utrech. La comunitat científica disposa ara d'una recepta ben definida per aïllar aquest tipus de cèl·lules i derivar-ne línies estables amb la capacitat de créixer de manera indiferenciada durant mesos.

“Ara podem mantenir aquestes cèl·lules mare en plaques fins a cinc mesos o podem induir artificialment la seva diferenciació cap a cèl·lules epitelials intestinals, tal com farien dins dels nostres cossos.” “Aquest èxit obre un nou i excitant camp de recerca amb un gran potencial per aconseguir grans avenços en la medicina regenerativa”, ha manifestat l'investigador Peter Jung.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.