Ciència

ciència

La retallada empresarial fa baixar la inversió en ciència

Catalunya s'allunya de l'objectiu d'incrementar el percentatge de despeses en recerca

L'esforç de les administracions no compensa la reducció privada

La crisi econòmica passa factura també a la recerca científica i el desenvolupament tecnològic (R+D), un dels sectors que clau per al futur del país. El Pacte Nacional per a la Recerca indicava que Catalunya hauria d'invertir aquest any en R+D un 2% del seu producte interior brut (PIB), però amb les dades del 2010 –donades a conèixer ahir per l'INE– queda clar que aconseguir aquest objectiu és gairebé impossible.

L'any passat es van invertir en R+D a Catalunya 3.227 milions d'euros, una xifra equivalent al 1,63% del PIB. Un any abans, les inversions en R+D suposaven l'1'68% del PIB de Catalunya.

Les dades de l'INE mostren que la despesa dedicada a R+D per les administracions públiques es va incrementar un 3,95%, a les universitats la xifra total en aquest apartat es va reduir d'un 0,03% i el sector empresarial va retallar les seves despeses o inversions en ciència i tecnologia en un 4,66%. Així doncs, la disminució de l'esforç de les empreses és la causa principal de la davallada relativa de la inversió en R+D a Catalunya.

En el conjunt de l'Estat, la despesa en R+D va tenir l'any passat un augment del 0,1% respecte al 2009, i va arribar a representar l'1,39% del PIB estatal.

Per comunitats autònomes, Madrid es manté al capdavant del rànquing amb relació al seu PIB (2,02%) a causa principalment del gran nombre de centres estatals que es concentren a la capital de l'Estat. El País Basc ocupa la segona posició amb un 1,95% del PIB dedicat a recerca i desenvolupament.

Les dades de l'INE indiquen que Catalunya tenia al 2010 un total de 27.058 investigadors a dedicació plena (és a dir, 126 investigadors més l'any 2009). D'aquest total, 10.530 investigadors eren dones, amb un increment de 376 investigadores entre l'any 2009 i el 2010, segons les dades de l'INE.

LA XIFRA

27.058
investigadors
treballen a dedicació plena a Catalunya; dels quals, 10.530 són dones, segons les dades de l'INE.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.