Ciència

Tecnologia

Electrocardiograma a la bàscula

Un equip d'enginyers de la UPC dissenya una màquina que, a més de calcular el pes, capta la freqüència cardíaca

Un programa permet descodificar la informació i detectar si hi ha paràmetres anormals

Pujar a la bàscula de bon matí i esperar uns segons mentre la màquina titubeja abans de mostrar-nos si hem guanyat o perdut algun quilo és un ritual que gairebé tothom ha practicat algun cop al lavabo de casa. Aprofitar aquesta activitat quotidiana per obtenir, a més del pes, un electrocardiograma és la idea que va tenir l'equip d'enginyers de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) que acaba de presentar un prototip de bàscula de bany capaç de captar els senyals necessaris per avaluar la funció cardíaca des de casa.

El professor de l'Escola d'Enginyeria de Telecomunicacions de la UPC, amb seu a Castelldefels, Ramon Pallàs explica que la idea va sorgir en observar que, quan una persona fa servir una bàscula domèstica, l'agulla que marca el pes no deixa de fer petits moviments encara que el cos es mantingui quiet. “El moviment de l'agulla el produeix el batec del cor i només cal amplificar aquest senyal per obtenir la freqüència cardíaca”, explica Pallàs. La bàscula dissenyada per la UPC capta la informació a través de quatre punts de mesura: els dos peus i les dues mans, amb les quals el pacient agafa uns sensors connectats a l'aparell. Amb aquestes dades n'hi ha prou per poder fer un primer diagnòstic i detectar, per exemple, una arítmia. Les dades es poden enviar directament a un servei mèdic, però també es pot connectar la bàscula a l'ordinador de casa i descodificar els senyals a través d'un programa que suggereix visitar el metge si detecta paràmetres anormals.

L'invent està en vies de ser patentat i ja ha despertat l'interès de dues companyies del Regne Unit i Suïssa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.