Ciència

FRANCISCO ANDRADE

IMPULSOR DE L'INNOVATION HUB

“Impossible només és allò que no s'ha intentat prou ”

La vida és com anar amb bicicleta: l'únic que no pots fer és parar-te, perquè caus
Com ho he de fer per ser creativa?
Per al professional és difícil posar-se a la pell d'un creatiu, perquè s'instal·la en el paper de l'expert, del “jo sé”. I quan un fa creativitat s'ha d'instal·lar en una posició del “no sé”, perquè crear és buscar una cosa que no existeix, trencar models. Cal acceptar una actitud d'incertesa i aquest és un dels desafiaments més grans de la creativitat.
La incertesa no agrada. Ens sentim més còmodes en la rutina...
Sí, perquè les rutines ens serveixen per ser eficaços. A les empreses hi ha problemes molt grans en l'ús de la creativitat, perquè no aconsegueixen combinar l'eficàcia que donen les rutines amb la necessitat de crear i replantejar-se coses. Davant la por que els provoca no poder controlar un mètode creatiu i no ser eficaços, hi renuncien i llavors no innoven i s'estanquen.
I vosaltres, a l'Innovation Hub, ensenyeu a innovar?
Innovar és donar valor a una cosa específica, és creativitat amb sentit i és inherent a la nostra condició humana. El que fem és, per una banda, despertar el talent individual que massa sovint el tenim adormit pel paper d'usuari i consumidor que adoptem, perquè esperem que la solució ens vingui de fora. No ens plantegem trobar nosaltres la solució. Un cop despertat el talent innovador, donem eines per ser més creatius. La creativitat es pot entrenar, practicar i va creixent amb el temps. No és només una qüestió d'aptituds sinó també d'actituds. Finalment també ajudem que la teva solució, la teva proposta sigui adoptada per algú.
Com sap què és una bona idea?
No se sap. Es va sentint i es va aprenent. Un té una idea i creu que és bona i vol donar-li forma. Això s'aconsegueix a mesura que desenvolupes la capacitat de tornar-te sensible a l'eco que genera aquesta idea, és a dir, demanes el Feedback. Moltes vegades, una primera idea és només una excusa per començar a explorar i és després quan et trobes amb altres coses.
I és així com s'arriba a idear una samarreta que detecta emocions?
Bé, el que estem fent és una samarreta que detecta la suor, i a partir d'aquesta, trobem els components que hi estan relacionats. Si estàs estressat, cansat, si has fet exercici, si aquest ha estat aeròbic o no... Aparentament és una samarreta normal que porta un dispositiu amb fibres de cotó modificades i aquestes tenen una superfície que pot generar un molt petit senyal elèctric en presència d'un ió en particular. Llavors, posant-hi una targeta i passant-hi el mòbil a sobre, pots tenir molta informació en el moment de l'estat del teu cos.
Sembla ciència-ficció.
El que fa uns anys era ciència-ficció ara és simplement ciència. Als EUA hi ha una samarreta de nen petit de cotó que té sensors que ho controlen tot i tu pots saber si el teu fill té algun problema. Ara estan traient una consola que es connecta al mòbil i que si el teu fill té febre posant-hi dues gotes d'orina sabràs què té. És el món que està venint i això és una altra de les coses que fa el Hub: connectar-te amb el món que està venint. El futur és aquí i hi ha moltes oportunitats en la sala.
La paraula impossible no existeix?
No, l'impossible és alguna cosa que encara no s'ha intentat el suficient i que potser encara té barreres tecnològiques que s'han de superar. Hi ha coses que encara no són factibles però no fem servir aquesta paraula perquè precisament el que ensenyem aquí és a la gent atrevir-se a fer el que encara no és possible.
El que deia, que som quadriculats.
Crec en el talent innovador i creatiu dels catalans, que, d'alguna manera, s'han quedat adormits en molts sectors i no sé perquè. Catalunya és terra de grans talents creatius –de Gaudí fins a Ferran Adrià– i ara hi ha un missatge que transmetem malament als joves i no és que sigui inherent sinó que a vegades és la manera com un veu el que el limita. Aquí hi ha ganes i talent i cal convèncer-nos d'això.
Com?
Crec enormement amb el potencial que tenen els joves i ho veig amb els estudiants. L'únic que ens falta per despertar una cultura innovadora és que se n'adonin ells. A l'Argentina diem que la vida és com anar amb bicicleta: l'únic que no pots fer és parar-te, perquè caus. Cal mantenir el ritme i trobar el camí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.