Ciència

ANTONI ESTEVE

PRESIDENT DE LA FUNDACIÓ CATALANA PER A LA RECERCA

“La recerca és una actitud d'inconformisme”

O ens proposem reptes ambiciosos, o no cal jugar-hi. En situacions crítiques calen mesures extraordinàries
La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació inicia una nova etapa havent recuperat la condició de fundació privada. Quins són els seus objectius com a president?
Volem que Catalunya esdevingui una societat més competitiva en la nova economia del coneixement, que aposti per la recerca i la innovació i que atregui empreses per localitzar-se i créixer en un país que, així, serà més pròsper.
I com ho pensen fer?
Al llarg del temps, Catalunya ha sabut establir uns pilars que ens posen en una situació molt favorable per competir amb societats més avançades del nostre entorn, bàsicament mirant a Europa. Però cal que hi hagi un esforç al darrere, i això és el que ens hem proposat a la fundació. Hem de fer un diagnòstic, veure quins factors hem de revertir perquè hi hagi dinàmiques positives i cercles virtuosos que ens ajudin a obtenir més empreses innovadores amb projecció internacional, més joves que s'il·lusionin per investigar, universitats més competitives, etcètera.
En quina fase estan?
La refundació de la fundació és recent i ara el que hem de fer és aproximar totes les parts. Un cop ens n'hàgim guanyat la confiança, també serem capaços de posar-los en relació i contacte per generar sinergies. La fundació no es proposa generar projectes per si mateixa, sinó promoure la interacció entre les parts perquè el sistema de recerca sigui més productiu.
Com els condiciona la situació econòmica actual?
La crisi ha demostrat que per a la recerca no és positiu tenir una dependència tan alta de l'administració pública, perquè està condicionada als esforços que pugui fer per garantir-la. Per això ara mateix està en risc i no sabem què ens portarà el futur. El que hem de fer és que aquesta dependència minvi trobant solucions com ara una major implicació del sector privat en l'esforç de la recerca. O ens proposem reptes ambiciosos, o no cal jugar-hi. En situacions crítiques calen mesures extraordinàries.
I passar de la dependència del sector públic a la del privat, no pot ser que en algun moment ens dugui a la mateixa dependència?
Sempre hi ha un component de risc, però serà menor perquè serem més forts.
Les empreses ho tenen clar, que s'ha d'apostar en recerca?
Com abans ho facin, millor, perquè serà absolutament indispensable. Les empreses no tindran recorregut si no generen valor per elles mateixes. Avui les empreses aposten relativament poc en innovació; per tant, tenen molts deures a fer,
i a la fundació ens hem d'implicar a donar-hi suport.
Entén les retallades de l'Estat en recerca?
És que no hi ha diners. No en tenen. No en tenim. Si no hi ha recursos... Es pot pensar que és per mala administració, per això o per allò, però així no avançarem gaire. El que està clar és que tenir dependència de l'administració és arriscat, perquè les polítiques de recerca són a llarg termini i s'ha d'escometre la urgència del moment.
Hi haurà qui digui que no té sentit formar els nostres joves perquè després marxin...
Això és el pitjor que ens pot passar. Per tant, el que hem de procurar és que el sistema tingui capacitat de donar feina als joves amb talent que surten de les universitats. Si no ho fem, es trencarà el cercle virtuós que volem aconseguir. Dit això, recomano als joves que tinguin experiències internacionals: és fonamental per a la seva formació. Però sempre amb el desig que marxin però que tornin i ens ensenyin el que han après.
Quina importància dóna a la recerca en humanitats? Sovint queda en segon terme...
Molt alta. La recerca és una actitud d'inconformisme, de voler conèixer, d'apostar pel coneixement com a generador de valor, i, per tant, aplicada a qualsevol àmbit és benvinguda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.