Ciència

Un nou element químic ocuparà el lloc 115 de la taula periòdica

Pertany als superpesants i és molt efímer

N'han confirmat l'existència i cal que n'obtingui l'aprovació oficial

La casella 115 de la taula periòdica, fins ara buida, té un ferm aspirant a ocupar-la. Es tracta d'un element químic superpesant que ha estat sintetitzat recentment per segona vegada. El 2003 el van descobrir científics russos, i al cap d'una dècada un equip de la Universitat de Lund (Suècia) l'ha tornat a detectar. Aquesta corroboració en un segon experiment era un dels requisits imprescindibles perquè un comitè mixt de les unions internacionals de química i de física el reconegui oficialment. Si això passa, aquest element –anomenat ununpenti de manera provisional– serà el veí del flerovi (114) i el livermori (116), que van ser aprovats fa un parell d'anys.

La segona detecció d'aquest element nou es va publicar fa uns dies a la revista The Physical Review Letters i es va aconseguir en un laboratori d'experiments fotònics i desintegració. Bombardejant amb ions de calci una fina capa d'americi, els investigadors van detectar que en algunes de les col·lisions els dos àtoms es fusionaven en un de nou, que s'esvaïa al cap d'uns mil·lisegons.

La síntesi de l'element 115 (per la suma dels 95 protons del nucli de l'americi i els 20 del calci) es va demostrar mesurant les característiques físiques de la seva desintegració. El mateix va passar fa uns anys amb l'element 113, un altre superpesant que, tot i que fa un any que se'n va corroborar l'existència, encara no ha estat reconegut de manera oficial. En qualsevol cas, quan aquests dos nous elements rebin el seu nom definitiu, difícilment superaran el rècord d'espera que va assolir l'element 106, el seaborgi que va ser descobert el 1974 i no va ocupar la seva casella fins al cap de 23 anys.

LA FRASE

Aquesta troballa és un dels descobriments més importants en aquest camp dels darrers anys
Dirk Rudolph
Físic de la universitat de Lund
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.