Ciència

Turisme estratosfèric

Una empresa catalana ofereix vols turístics a l'estratosfera i ja té els primers clients

Una càpsula amb capacitat per a sis persones s'enlairarà, gràcies a un globus d'heli, fins a 36 quilòmetres d'alçada

Ja s'han fet els primers assajos i ara s'ultimen els detalls per a les proves tripulades

El viatge val 110.000 euros

Els volsduraran unes cinc hores i hi haurà un angle de visió que permetrà veure París i Roma a la vegada

Fa poc més d'un any, el nom de Felix Baumgartner –i també les imatges de la seva gesta– van fer la volta al món en saltar des d'una petita càpsula que, lligada a un globus d'heli, s'havia enlairat fins a 39.000 metres. Gràcies a les diferents càmeres de la missió, de gran ressò mediàtic però poc científic, molta gent va envejar la privilegiada vista de què el pilot i paracaigudista austríac va gaudir durant l'ascens. Semblava lluny de l'abast del comú dels mortals, però no ho és tant. Una empresa catalana està impulsant un projecte per dur turistes a l'estratosfera mitjançant un sistema similar al que va utilitzar Baumgartner. Als viatgers,
però, se'ls garanteix un descens molt més plàcid i controlat.

L'empresa Zero2infinity, amb seu a Barcelona i en una masia del Parc Tecnològic del Vallès, fa uns anys que treballa en aquest projecte, anomenat Bloon. La idea final és tenir una càpsula amb capacitat per a sis persones, en què anirien quatre passatgers i dos pilots. Lligada a un primíssim però gegant globus d'heli, que s'enlairarà per la seva menor densitat, la nau iniciarà una pujada progressiva, d'uns 60 minuts, fins a assolir uns 36 quilòmetres d'alçada. Quan sigui en aquest punt, els turistes tindran un període de dues hores per contemplar el seu entorn des de les diverses finestres de la càpsula. “Podran admirar la foscor de l'espai que ens envolta i es veurà perfectament la curvatura de la Terra. L'angle de visió és tan gran que, des d'aquesta alçada, es podria veure París i Roma a la vegada”, expliquen fonts de la companyia.

El procés de tornada a la Terra consistirà a deixar anar gas per començar a perdre alçada i després utilitzar un paracaigudes combinat amb un sistema inflable d'absorció d'impactes que, instal·lat a la part inferior, minimitzarà el retrobament amb el sòl. Amb tot, qui ho desitgi podrà fer el viatge una mica més especial contractant un breu període de caiguda lliure que permetrà gaudir d'uns instants d'ingravidesa dins de la càpsula, de manera que s'experimentaran sensacions similars a les dels tripulants de l'ISS o a les d'un astronauta a la Lluna.

En qualsevol cas, els enginyers de l'empresa encara no treballen amb la càpsula definitiva, sinó que han estat fent proves amb models més petits, construïts tant per ells mateixos com per empreses especialitzades del sector de l'aeronàutica. Amb els primers prototips es van fer més d'una desena de vols amb càrrega científica per testar tota mena de components. Ara, però, l'empresa està treballant en el primer vol tripulat, previst per a finals d'aquest any. D'aquí que ja hagi adquirit un nou model de càpsula dissenyada pels germans Rutan –enginyers aeroespacials nord-americans amb un amplíssim currículum d'innovacions i rècords– amb capacitat per a dues persones. També tenen a punt els vestits especials necessaris per als primers vols, si bé en els definitius els ocupants de la cabina no n'hauran de dur cap.

“Com que la pujada i baixada serà molt suau, no cal preparació física ni formació especial. Tothom que pugui seure a la seva butaca corresponent podrà fer-ho”, apunten des de Zero2infinity. L'experiència estarà orientada clarament cap al sector del turisme de luxe, ja que el preu del vol és de 110.000 euros. De moment, l'empresa no té una base fixa per als llançaments i els vols de proves s'han fet des de Lleó i Còrdova, donat que les condicions meteorològiques són més propícies. A la llarga, però, “la idea seria sortir des d'on vulgui el client”.

Malgrat que, en el millor dels casos, els primers vols comercials es farien a finals del 2015, ja hi ha un seguit de persones que han pagat 10.000 euros per posar el seu nom a la llista de clients decidits a volar a l'estratosfera. “Són diversos, tant de Catalunya com de fora, però per qüestions de privacitat no podem donar-ne més detalls” Hi ha, però, una excepció: el dissenyador i empresari rus Artemy Lebedev va voler que es publiqués el seu nom com a primer del seu país en l'exclusiva llista d'espera.

Alternativa a Virgin Galactic
El multimilionari Richard Branson va anunciar fa uns dies que Virgin Galactic durà turistes a l'espai aquest mateix any, en aquest cas en una nau de propulsió mecànica i de sis places que arribarà a 110 quilòmetres de la Terra a canvi de 189.000 euros. El projecte, ja molt avançat, l'estrenaran ell i el seu fill, però té ja una colla de famosos en la llista d'espera.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia