L'Agenda Escolar Solidària se situa a Torroella de Montgrí

És la visió que té un nen dels nouvinguts

El conte de l'agenda per al curs 2009-2010 està contextualitzat a Torroella de Montgrí. En Aquesta història es podrà llegir com en Guillem veu i viu les experiències amb nens nouvinguts, a través de la veu dels altres tres protagonistes: un nen de Moçambic, un del Salvador i un de Filipines. Aquests, juntament amb en Guillem, són els mateixos que han anat passant per les altres edicions de l'agenda, fan arribar al lector tot un ventall de sensacions i vivències que li permeten reflexionar com se senten els nens i nenes nouvingudes a Catalunya i com veuen la nostra societat. Per les impulsores del projecte, «és un valor positiu donar un model de convivència en què la diversitat cultural és enriquidora i, a més, fa feliç el grup».

Roser Bagué, pedagoga i autora del text del conte –els dibuixos són de Pilarín Bayés– va explicar que amb l'agenda del curs vinent es tractava de tancar el projecte. Amb la visió d'en Guillem es mostra també la necessitat de valorar el que tenim i que sovint donem per fet i com a normal. Bagué, que ha treballat amb alumnes d'aules d'acollida per recollir el seu testimoni i poder bastir el text, hi afegeix que a la mainada nouvinguda els crida molt l'atenció l'ordre que tenim en tots els aspectes: els passos de vianants, botigues per cada producte, locals esportius... Però també assenyala que un tret comú a tots els nens i nenes nouvinguts és que quan arriben tenen la sensació de «sentir-se observats».

El primer any del projecte, el curs 2006-07, es van repartir 2.500 agendes a les comarques gironines. El curs 2007-08 se'n van repartir 7.200 i el 2008-09 es va arribar als 8.000 exemplars. Aquestes xifres demostren la bona disposició de les escoles de la demarcació a treballar la solidaritat i la diversitat culturals.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.