Educació

La Bressola salva l'escola en perill de Càldegues

Les retallades de les subvencions de la Generalitat i de l'Estat francès havien posat en perill la bressola a la Cerdanya

Els ajuntaments de Puigcerdà i Sallagosa, amb l'ajut del Consell Comarcal de la Cerdanya i de donadors privats, aporten els fons que feien falta

La reducció d'ingressos havia obligat la direcció de La Bressola a plantejar-se el tancament d'una de les escoles que té repartides per les comarques nord-catalanes. L'escola en perill era la de la Cerdanya i, fins al darrer moment, no s'ha pogut trobar la solució econòmica per evitar-ho. Finalment, diversos ajuntaments sud-catalans com el de Puigcerdà i el Consell Comarcal de la Cerdanya han aportat deu mil euros i el municipi nord-català de Sallagosa ha donat tres mil euros per mantenir l'escola oberta. L'exeurodiputat nord-català Miquel Mayol, un dels fundadors de La Bressola, de la qual va ser president, farà també una donació privada de set mil euros per acabar d'arrodonir el pressupost anual de la bressola cerdana. El director general de La Bressola, Joan-Pere Le Bihan, explica que d'aquesta manera “se salva justet el curs vinent” però la supervivència de l'escola “encara no està assegurada”. La Bressola està treballant per aconseguir “un autofinançament comarcal a la Cerdanya i a les altres comarques on hi ha una bressola”.

L'escola de La Bressola de Càldegues acull mainada dels dos costats de la frontera, la “ratlla” com li diuen a la Cerdanya. Com explica Le Bihan “a Càldegues és on la immersió en català és més total” ja que bona part dels alumnes “no saben parlar francès”.

Le Bihan havia anunciat al mes de març als responsables i pares d'alumnes de la classe de Càldegues (municipi de La Guingueta d'Ix a l'Alta Cerdanya) que si no canvien les dades es veurien obligats a tancar la classe la propera reentrada. “Tal com estan les xifres a dia d'avui, els he dit que si no hi ha un miracle, Càldegues haurà de tancar”, explicava llavors Le Bihan. Mentre els pares d'alumnes de l'escola es van mobilitzar contra el possible tancament, el director de les escoles catalanes va fer gestions intenses amb la Generalitat, també amb els líders de l'oposició actual al govern català, amb les institucions regionals franceses i fins i tot amb les instàncies europees. Recentment es van reunir al Consell General dels Pirineus Orientals els dirigents sud-catalans Joaquim Nadal, del PSC, i Joan Puigcercós, d'ERC, amb el vicepresident de la institució nord-catalana, Marcel Mateu, per trobar la manera, segons van declarar a El Punt, “d'ajudar La Bressola en el que es pugui”. El Consell General, fins ara, mai ha atorgat cap subvenció a La Bressola, però a la Bressolada un representant del Consell General, Jerôme Parrilla, va afirmar que “el diàleg està obert”.

La classe de Càldegues existeix d'ençà de deu anys, és la més recent de les vuit de què disposa avui La Bressola i acull 36 alumnes, la meitat dels quals provenen de la part de la Cerdanya administrada per la Generalitat de Catalunya. En total La Bressola escolaritza uns 730 alumnes i ocupa unes 87 persones, entre mestres i personal auxiliar. La meitat d'aquest personal són ciutadans del Principat de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.